IFL Science’da yer alan habere göre, iki Japon makağı üzerinde incelemelerde bulunan Tokyo Üniversitesi’nden Dr. Kentaro Miyamoto’nun çalışmaları, makakların sadece insanlar tarafından deneyimlenecek kadar uzun süre düşünülmesini gerektiren bir hafıza sürecine girdikleri yönünde bulgulara ulaştı.
Japanese Macaques know what's up. pic.twitter.com/5jiwZnWEh6
— Danielle Riendeau (@Danielleri) January 15, 2017
Bir nesneyi hafızasından çağırarak tanımlayabilmeyi gerektiren bir teste tabi tutulan makaklara, cevaplarından ne kadar emin olduklarını seçebilecekleri bir ödül sistemi sunuldu. Makakların ilk testi zor bulduğu ve tesadüfi yanıt beklentisinden biraz daha iyi sonuç verdiği kaydedilirken; 5 aylık çalışmanın ardından ise test hayvanlarının süreci anlamaya başladığı belirtildi.
Macaques, like humans, know how well they can recall memories | EurekAlert! Science News https://t.co/NBOFvWYY3a
— Matt Willemsen (@mattotcha) January 15, 2017
Makakların yaklaşık yüzde 50 oranda düşük özgüven göstererek cevaplarının doğruluğundan emin olamadığı ifade edilirken, kendisine güvenerek yüksek bahis oranlarına yönelen hayvanların da yüzde 60 oranında doğru yanıt verdiği aktarıldı.
Test sürecinde yapılan ölçümlerde farkın yüksek olmadığını ancak istatistiksel bir sonuca ulaşıldığını belirten uzmanlar, yanlış cevap veren maymunların daha uzun süre düşündüğünü, bunun da emin olamamaktan ve şüpheden kaynaklandığını kaydetti.