Başyazıda, 'Tek Çin politikasının kaprisle yapılmış bir istekten ibaret olmadığı' vurgulanarak ABD liderlerinin, iki ülke ilişkilerinin istikrarı için Asya-Pasifik'teki mevcut düzene saygı göstermesi gerektiği belirtildi.
Söz konusu politikanın 'pazarlık konusu dahi edilemeyeceğine' işaret edilen yazıda, "Trump'ın, görevi devraldıktan sonra bu temel prensibi reddetmesi halinde Çin halkının devletinden intikam talep edeceği" uyarısında bulunuldu.
'TSAİ, ATTIĞI HER PROVOKATİF ADIMIN SONUCU OLACAĞINI ANLAMALI'
Başyazıda Trump'ın yanısıra Tsai da hedef alındı.
Çin'in Tayvan'a 'askeri, diplomatik ve ekonomik baskı yapabileceği vurgulanarak "Tsai attığı her provokatif adımın bir sonucu olacağını anlamalı" denildi.
Tayvan liderinin, ABD durağında Trump'la veya onun geçiş ekibinden herhangi bir yetkiliyle görüşüp görüşmeyeceği tartışma konusu olmuştu.
Pekin yönetimi 'Tek Çin' politikası gereğince Tsai'nin ABD'ye uğradıktan sonra ülkede vakit geçirmesini ve 'bağımsızlık yanlısı taraflara yanlış mesaj vermesinin' engellemesi konusunda Washington'ı uyarmıştı.
TAYVAN LİDERİ CUMHURİYETÇİ SENATÖRLERLE GÖRÜŞTÜ
13 Ocak'ta dönüş yolunda San Fransisco kentine uğraması da beklenen Tsai ise ABD'de Cumhuriyetçi Partili Teksas Senatörü Ted Cruz ve Teksas Valisi Gregg Abbott ile görüştü.
Today I met with the President of Taiwan to discuss expanding trade and economic opportunities. #txlege pic.twitter.com/5KF04VlFRA
— Greg Abbott (@GregAbbott_TX) January 8, 2017
CRUZ: ÇİN, ABD'DE ZİYARETÇİLERLE GÖRÜŞMEYE KENDİMİZİN KARAR VERDİĞİNİ ANLAMALI
Cruz yaptığı açıklamada "Çin, ABD'de ziyaretçilerle görüşmeye kendimizin karar verdiğini anlamak zorunda. Bu Çin hakkında değil. Bu ABD'nin savunma yükümlülüğü bulunan müttefiği Tayvan ile ilişkisi hakkında" dedi.
Cruz, görüşmede ikili ilişkilerin ve ekonomik işbirliğinin ilerletilmesini konuştuklarını da belirtti.
Tsai'nin ofisinden yapılan açıklamada da Tayvan liderinin ülke dışındaki hemşehrilerine yaptığı konuşmada 'ABD'nin Tayvan halkının kalbinde özel bir yeri olduğunu' söylediği ve ikili anlaşmalar ile Tayvan'ın ABD halkına doğrudan ve dolaylı olarak 320 binden fazla iş sağladığını vurguladı.
ÇİN DIŞİŞLERİ AÇIKLAMA YAPTI
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lu Kang, Cruz-Tsai görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Pekin'in 'Tayvan liderinin ABD yönetiminden herhangi biri ile temas kurmasına karşı olduğunu' yineledi.
Kang "Bu tarz görüşmeler Washington ile Pekin arasındaki ilişkileri rahatsız etme ve ilişkilerin altını oyma tehdidinde bulunuyor" dedi.
TRUMP'IN TAYVAN LİDERİ İLE TELEFONDA GÖRÜŞMESİ GERİLİMİ BAŞLATMIŞTI
Çin, Trump'ın, ABD'nin 1979 yılından bu yana Pekin yönetimini Çin halkının tek meşru temsilcisi olarak tanıma yönünde izlediği politikayı eleştirmesinden de kaygı duyulduğunun altını çizmişti.
Çin'de 1949'da Mao Zedong'un iktidara gelmesi üzerine bazı hükumet üyeleri, Tayvan'a kaçarak adada bağımsızlık ilan etmiş ve milliyetçi Çin olarak da adlandırdıkları Tayvan'ı kurmuşlardı.
Ancak Çin, Tayvan'ın bağımsızlığını kabul etmemiş ve adanın anakaraya ait olduğunu öne sürmüştü. Tayvan'ı sadece 22 ülke tanıyor.