12 maddenin ardından askeri yargıyı düzenleyen ve AYM'nin üye sayısını düşüren 13. maddenin oylamasına geçildi. 13. madde için yapılan oylamaya ise 482 milletvekili katıldı. 343 evet oyu çıkarken, 133 milletvekili hayır oyu kullandı. 1 çekimser, 3 boş çıkan oylamada 2 oy geçersiz sayıldı.
TBMM'de HSYK'nın yapısını değiştiren ve Cumhurbaşkanı'na HSYK üyelerinin yarısını atama yetkisi veren 14. madde 341 oyla kabul edildi. 133 ret oyu kullanıldı. 4 boş oy kullanılırken, 4 oy geçersiz sayıldı, 1 kişi çekimser oy kullandı.
15. VE 16. MADDELER PLANLANMADIĞI HALDE GÜNDEME ALINDI
Planlamada yalnızca 12,13 ve 14. maddelerin görüşülmesi öngörülmüştü. HDP'nin Genel Kurul'a katılmama ve MHP'nin Saffet Sancaklı'nın eşinin sağlık durumu nedeniyle önergelerini geri çekerek görüşmelere aktif olarak katılmama kararı almasının ardından TBMM Genel Kurulu olağan programın dışına çıkarak 15 ve 16. maddeyi de oyladı.
Oylamada bütçe kanununda değişiklik yapılmasını öngören 15. madde için 341 kabul, 134 ret oyu verildi. 1 kişi çekimser oy kullandı. Ayrıca 2 oy geçersiz sayılırken 5 boş oy çıktı.
Sabah 06:30'a kadar süren TBMM mesaisinde 16. madde de kabul edildi. 482 milletvekilinin oy kullandığı 16. madde 341 evet oyu ile kabul edildi. 134 hayır oyu kullanılan oylamada 3 boş, 1 çekimser oy kullanıldı, 3 oy geçersiz sayıldı.
CHP'DEN OYLAMAYI YAVAŞLATMA EYLEMİ
AKP ve MHP milletvekilleri oyunu kullandıktan sonra ise oy kullanmak için kabinlere hep birlikte gitti. Oy kabinlerine giren CHP milletvekilleri oylamayı yavaşlatarak kabinlerden çıkmadı ve kabin önünde uzun kuyruk oluşturdu.
TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, defalarca CHP'li milletvekillerini 'makul sürenin aşıldığını' belirterek uyardı.
HDP, GENEL KURUL'A GERİ DÖNDÜ
Anayasa değişkliği teklifi görüşmelerinin uzatılmasının ardından HDP Meclis'e geri döndü.
12. MADDE CUMHURBAŞKANININ OHAL YETKİSİNİ DÜZENLİYOR
12. madde, cumhurbaşkanının OHAL yetkisini düzenliyor.
Düzenlemeye göre, OHAL'de kararnamelere Meclis onayı süresi 1 aydan 3 aya çıkarıldı. OHAL gerekçelerine seferberlik hali de eklendi. Anayasa değişikliği teklifinde cumhurbaşkanı OHAL ilan ettikten sonra temel haklar ve siyasi haklar konularında da sınırlayıcı kararname çıkarma yetkisine sahip olacak. Teklifin komisyona gelen ilk halinde temel haklar ve siyasi haklar alanı, cumhurbaşkanının olağanüstü hâl döneminde çıkaracağı kararnameler dışında tutulmuştu.
13. MADDDE; ASKERİ YARGI KALDIRILIYOR,AYM'NİN ÜYE SAYISI DÜŞÜYOR
Bu maddeye göre, askeri yargı tamamen kaldırılacak. Askeri yargıdan gelen üyelerin çıkarılmasıyla Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) üye sayısı 15'e inecek.
14. MADDE; HSYK ÜYE SAYISI 13'E ÇIKARILACAK
14. maddedeki değişiklik, HSYK üyesi sayısının 13'e çıkarılmasını öngörüyor.
15. MADDE: BÜTÇE KANUNU DEĞİŞİYOR
Genel Kurulda, teklifin 15. maddesinin görüşmelerinin tamamlanmasının ardından gizli oylamaya geçildi.
Bazı CHP milletvekillerinin oy kullanma kabinlerinde perdeleri çekerek uzun süre beklemeleri, AK Parti milletvekillerinin tepkisine neden oldu.
TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, milletvekillerini oylama kurallarına uymaları ve kabinleri işgal etmemeleri konusunda uyardı. Aydın, "Sayın milletvekilleri kabinlerde eski jetonlu telefon görüşmesi yapılmıyor herhalde. Lütfen kabinleri işgal etmeyelim" dedi.
Oy kabininde bulunan milletvekillerinin buradan çıkmaması üzerine yeniden uyarıda bulunan Aydın, önceki oylamalara göre makul sürenin çok aşıldığını belirterek, milletvekillerinden oylarını kullanmasını istedi. Oylama yaklaşık 2 saat sürdü. 15. maddenin gizli oylamasına 483 milletvekili katıldı. Oylamada 341 kabul, 134 ret oyu kullanıldı, 1 oy çekimser, 5 oy boş çıktı, 2 oy geçersiz sayıldı.
Teklifin 15. maddesine göre, kamu idareleri ve kamu iktisadi teşebbüsleri dışındaki kamu tüzel kişilerinin harcamaları yıllık bütçelerle yapılacak.
Bütçe kanununa, bütçeyle ilgili hükümler dışında hiçbir hüküm konulamayacak. Cumhurbaşkanı bütçe kanun teklifini, mali yılbaşından en az 75 gün önce TBMM'ye sunacak. Bütçe teklifi, Bütçe Komisyonunda görüşülecek. Komisyonun 55 gün içinde kabul edeceği metin, Genel Kurulda görüşülecek ve mali yılbaşına kadar karara bağlanacak.
16. MADDE DE KABUL EDİLDİ
Anayasa değişikliği teklifinin 1. turunda, teklifin 16. maddesine 341 kabul, 134 ret oyu verildi.
TBMM Genel Kurulunda, teklifin 16. maddesinin gizli oylamasına 482 milletvekili katıldı. Oylamada 341 kabul, 134 ret oyu kullanıldı, 3 oy boş, 3 oy geçersiz, 1 oy çekimser çıktı.
Teklifin 16. maddesiyle, önerilen hükümet sistemine uyum için anayasanın farklı maddelerinde bulunan bazı ibareler değiştiriliyor ya da metinden çıkarılıyor.
Maddenin oylamasının tamamlanmasının ardından TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın birleşime ara verdi.
Ara sonrasında hükümet ve komisyonun yerine oturmaması üzerine Aydın, birleşimi bugün saat 16.00'da toplanmak üzere kapattı.