Çavuşoğlu, BM Cenevre Ofisi'nde yapılan Kıbrıs Konferansı sonrası basın toplantısı düzenledi. Kıbrıs müzakerelerinde kritik bir aşamaya gelinmesinin ardından adadaki iki taraf ve garantörlerin katılımıyla Kıbrıs Konferansı'nın gerçekleştirildiğini anımsatan Çavuşoğlu, dün Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı ve hükümet yetkilileriyle bir araya gelerek müzakere sürecine ilişkin durum değerlendirmesi yaptıklarını anlattı.
Üç garantör ülke olarak İngiltere ve Yunanistan temsilcileriyle görüştüklerini, bunun yanı sıra Guterres ile ayrı bir toplantı da yaparak bundan sonra nasıl bir yol izleneceğine dair yol haritasını ortaya koyduklarını ifade eden Çavuşoğlu, konferansın son bölümünde tekrar bütün tarafların bir araya geldiği bilgisini paylaştı.
'TÜRKİYE'NİN GARANTÖRLÜĞÜ ÇOK ÖNEMLİ'
Türkiye'nin çözüm konusundaki kararlılığını baştan beri vurguladıklarına dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Kıbrıs'taki sorunun çözümünün Doğu Akdeniz'de güven ve yeni iş birliği imkanları yaratacağına biz inanıyoruz. Bu herkes için kazan kazan sonucu getirecektir. Konferansta alınan kararlar çerçevesinde uzmanlar, bugün dile getirilen görüşlerin nasıl yakınlaştırılabileceğine dair bir teknik çalışma yapacaklar. Bugün itibarıyla bakanlar düzeyinde değil, artık bundan sonra ilk toplantı, bu konferansın devamı şeklinde teknik ekipler tarafından gerçekleştirilecek, yani yardımcılarımız tarafından."
Başından beri her iki tarafın da düşüncelerini dikkate almak gerektiğini söylediklerini hatırlatan Çavuşoğlu, neticede konunun referanduma gideceğini bildirdi. Kıbrıs Türk halkının Türkiye'den beklentilerinin kendileri için esas kriter olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, bunu da toplantılarda açıkça söylediklerini aktardı.
'KONSENSÜS SAĞLANDI, YUNANİSTAN ZAMAN İSTEDİ'
Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin görüşmelerin ara verilmeden sürmesini talep ettiğini ancak Yunanistan tarafının zaman istediğini belirtti.
'BU SÜREÇ ÖMÜR BOYU BÖYLE GİDEMEZ'
Çavuşoğlu, Kıbrıs müzakerelerinin ucu açık bir süreç olmaması gerektiğini vurguladı. Bunun somut bir takvime bağlanması gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, "Mont Pelerin'deki ikinci toplantıda Rum tarafı masadan kalktı. Bugünkü başlattığımız 5'li konferans için yer ve tarih de belirlenemedi. Bu işin takviminin belirlenmesi lazım. Ömür boyu bu süreç böyle gidemez. Bu konferansın süreci de ilelebet gitmez. Bu nedenle 18 Ocak'ta başlayıp en kısa zamanda bakanların bir araya gelmesi lazım" dedi.
'TÜRK ASKERİNİN ADA'DAKİ VARLIĞI DEVAM EDECEK'
Bakan Çavuşoğlu, Türk askerinin adadaki varlığıyla ilgili soruyu yanıtladı.
Konferansta Akıncı'nın ne düşündüğünü net olarak söylediğini ifade eden Çavuşoğlu, bunun kendilerinin düşünceleriyle örtüştüğünü aktardı. Kendilerinin düşüncelerinin, Kıbrıs Türk halkının talepleriyle aynı olduğuna değinen Çavuşoğlu, "O nedenle bugün biz de kendi pozisyonumuzu söyledik" ifadesini kullandı.
'AB'NİN SONU NE OLACAK, BİR GARANTİSİ VAR MI?'
"Bugüne kadar AB hangi çatışmayı engelleyebilmiş, hangi sorunu çözebilmiş? AB'nin sonu ne olacak, bir garantisi var mı? Yarın bu anlaşmayı bir taraf bozdu, AB bunu engelleyebilecek mi? Böyle kulağa hoş gelen sözlerle ortaya çıkan fikirleri bizim kabul etmemiz mümkün değil. Gerçekçi olacağız, işimizi sağlam yapacağız. En kötü ihtimale karşı tedbirleri almamız lazım ki yarın bir sorun çıkmasın. Doğu Akdeniz'de, Ortadoğu'da her bölgede sorun var ama Kıbrıs'ta 43 yıldır hiçbir ciddi sorun yok. O da Türkiye'nin garantörlüğü sayesinde olmuştur. Var olan mevcut sorunlarla bile baş etmekte zorlanan bir kuruluşun hele hele birçok konuda çifte standart içinde olan bir kuruluşun burada güvenliği sağlaması hayalden öte değildir."