Irak ile Türkiye arasında 'yeni' olarak adlandırılabilecek bu süreci TOBB Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. Burak Bilgehan Özpek ile konuştuk.
'ZİYARETİN NETİCESİNE ULAŞIP ULAŞMADIĞINI GÖRMEK İÇİN BEKLEMEK GEREK'
Son ziyaretin birşeyler başarıp başarmadığını görmek için beklemek gerektiğini ifade eden Özpek, “Birincisi Irak’ın toprak bütünlüğü garanti ediliyor Türkiye tarafından. Bu iki açıdan önemli. İlki Başika’nın durumu. bilindiği üzere Kürt Bölgesi’nde iki farklı grup arasında rekabet var. Daha bağımsızlıkçı bir politika izleyen ve Bağdat hükümeti ile gerilmeyi göze alan Barzani’nin tutumu var. Dolayısıyla Irak’ın toprak bütünlüğüne garanti vermek Türkiye’yi iki konuda taviz vermeye zorlayabilir. Bu adımları atabilecek mi, atamayacak mı bilmiyorum. Başika’dan çekilmesi gerekiyor. Zaten açıklamalar geldi bunun üzerine. Musul operasyonu bittikten sonra Başika’dan çekileceği yönünde Irak’tan açıklamalar geldi. Yine Türk tarafından ‘Son IŞİD militanı temizlenene kadar biz oradayız’ gibi açıklamalar var. Ama bunlar çok muğlak ifadeler dış politikada. Devamlı bir orada bulunma bahanesi üretmek olarak da yorumlanabilir. Hemen ardından Yıldırım’ın Barzani ile görüşmesi. Bunun da sinyalleri yakında ortaya çıkacak” değerlendirmesi yaptı.
'IKBY'DEKİ MUHALİFLERE GÖRE BARZANİ MUŞRUİYETİNİ TÜRKİYE'DEN ALIYOR'
'BAŞİKA ÜSSÜNÜN BİR ANLAMI OLDUĞU KANAATİNDE DEĞİLİM'
'İLİŞKİLERİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYOR'
'HER ŞEYİ BARZANİ'YE HAVALE ETMEK YERİNE IKBY İÇİNDEKİ İLİŞKİLERİ DÜZELTMEK GEREK'
'TÜRKİYE'NİN BAŞİKA'DA ÜS KURMASI ANLAMSIZ'
'ULUSAL GÜVENLİK SÖYLEMİ İZLENİLEN POLİTİKA VE ALGILARA GÖRE DEĞİŞEBİLİR'
'TÜRKİYE, IŞİD'İ KÜRT KORİDORUNU ENGELLEMEK İÇİN Mİ KULLANIYOR?'
Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki Kürt yapılanmasına karşı çıkmak için Suriye’ye girmek zorunda olduğuna vurgu yapan Özpek, “Sizin Suriye’ye girişinizi meşrulaştıracak tek şey IŞİD’e karşı mücadele ediyor oluşunuz. Yani şu soruyu sormamız gerekiyor: ‘Türkiye’nin IŞİD ile olan mücadelesi Kürtlerin Kuzey Suriye’de bir koridor kurmasını engellemek için ihtiyacı olan meşruiyetten mi kaynaklanıyor?’ Diğer türlü bizim Başika’daki ya da El Bab’daki varlığımızı açıklamak çok zor bile hale geliyor” tezini savundu.
'TÜRKİYE'NİN BARZANİ İLE İLİŞKİSİ DİĞER AKTÖRLERİ BAĞDAT'A YAKINLAŞTIRIYOR'
"Hatta İran’a yaklaşıyorlar. Kutuplaşma bunu getiriyor. Bağdat Parlementosu’ndaki Kürt grubu da bölündü. Birleşik bir Kürt grubundan artık bahsedemiyoruz. Yani daha bağımsızlıklı bir aktör olan Barzani’yi desteklemek Bağdat ile ilişkilerini Türkiye’nin bozacaktır. Yine Türkiye’nin çeşitli bahanelerle Irak toprak bütünlüğünü ihlal etmesi ilişkileri bozacaktır. İran’ın pozisyonun çok az olduğunu düşünmüyorum. Çeşitli enstrumanlar sayesinde, Şii gruplar arasındaki bölünmüşlük ve rekabet enstrumanını kullanarak, Irak’ı hizaya getirme potansiyeline sahip olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla Türkiye’nin Irak ile arasında merkezi hükümetle olan ilişkisini belirleyen aktör Barzani ile İran ile olan ilişkisinin nasıl seyredeceği. Bunun yanında Rusya ve ABD ile olan ilişkileri eklediğiniz zaman, Türkiye’nin çok radikal bir Irak politikası dönüşümüne ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Tekrar seneler öncesinde kısa bir dönem de olsa bu ticaret ağırlıklı olan ilişkilere geri dönenebilmek için."