Rojava’nın Suriye’nin bir parçası olacağı ve Şam hükümetinin tüm kararlarını tanıyacağı belirtilen metinde, “Suriye Kürdistanı’nın merkezi Kamışlı’dır” ve “Anayasa Mahkemesi’nin merkezi Kobani’dir” ifadelerine yer verildi.
Laiklik ilkesinin benimsendiği taslak metinde, resmi diller Kürtçe, Arapça ve Süryanice olarak sıralandı; “Herkes dilini özgürce kullanabilir” denildi.
Hazırlanan taslak metinle ilgili Sputnik’e değerlendirmelerde bulunan PDK-S Politbüro üyesi ve ENKS yöneticisi Müslim Mıhemed, şunları söyledi:
“Uzmanlardan oluşan bir ekip, İsviçre’de anayasa taslağı için hazırlık çalışması yapıyor. 115 maddeden oluşan taslak üzerinden uzun zamandır çalışıyoruz. Mevcut taslağı kamuoyuna biz duyurmadık, ENKS’ye sempati duyan bazı gençlerimiz açıkladı. Taslak, ENKS kongresinde kabul edildikten sonra resmen kamuoyuna açıklanacak.
Taslak üzerinde hala görüş alışverişi yapılıyor. Taslağı önce Suriye halkına daha sonra da Rusya, Suriye, Avrupa ve tüm dünyaya sunacağız. Bu anayasayı tüm halkımız için yapıyoruz. Anayasa taslağına göre Suriye Kürdistanı’nın başkenti Kamışlı olacak. Çünkü Kamışlı Suriye Kürdistanı’nın ortasında yer alıyor ve en büyük yerleşim merkezi.”
Sadece Suriye’nin kuzeyi için değil tüm Suriye için federalizm istediklerini belirten Mıhemed, “Suriye’deki durumun sadece federalizm ile çözüleceğine inanıyoruz. Suriye’de savaş ve ölümleri durduracak tek yol federalizmdir. Federalizmle Suriye halkları istedikleri şekilde, renkte ve kültürde yaşayabilirler” diye de ekledi.
26 Ekim 2010’da kurulan ve bünyesinde yedi parti bulunduran ENKS, KDP lideri ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’ye yakınlığıyla biliniyor.