Toplumsal kontrat olarak da adlandırılan anayasa, Yusuf başkanlığındaki 151 üyeli meclisin onayına sunulacak. Anayasanın ardından yerel seçimlerin yapılabilmesi için yasal hazırlık başlayacak, akabinde bölgesel seçimlere hazırlanılacak.
Yusuf, anayasa taslağında Türkiye sınırındaki Kamışlı kentinin yeni federal bölgenin başkenti olarak belirlendiğini söyledi.
Kürt yetkililer, yeni sistemin şu anki özerk yönetimi hem genişletip hem de derinleştirerek, Kürt milisler ve müttefikleri tarafından daha önce IŞİD’den ele geçirilen bölgelerin de dahil edilmesine izin verdiğini söylüyor.
‘MENBİÇ DE FEDERAL SİSTEME KATILACAK’
Yusuf, geçen ay Kürt milisler ve müttefikleri tarafından ele geçirilen ve Türkiye destekli muhaliflerin de girebileceği iddia edilen Menbiç'in de federal sistem içerisinde olacağını belirtti. Kürt yetkili, "Bizim görüşümüze göre, Menbiç halkı federal sisteme katılmak ve kabul etmek için istekli. Menbiç'in federal sistemin sınırları içerisine katılacağına inanıyorum" dedi.
‘KANTONLARI BİRLEŞTİRMEK İSTİYORUZ’
Yusuf ayrıca, Kürt grupların hâlâ kantonları birbirine bağlamayı hedeflediklerini belirtti. Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin kantonuna ulaşmaya çalıştıklarını söyleyen Yusuf, "Bundan geri adım atmayacağız" dedi. Yusuf, "Türklerin, güçlerimize yönelik herhangi bir saldırısına kesinlikle karşılık verilecektir" diye konuştu.
Türkiye destekli Suriyeli gruplardan bir kumandan, Reuters'a bu hafta yaptığı bir açıklamada YPG'nin geri çekilmemesinden dolayı Menbiç için çatışmaların yakında başlamasını beklediğini ifade etmişti.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.