Başbakan Binali Yıldırım'ın Irak gezisinde heyette yer alan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, geziyi ve Türkiye-Irak ilişkilerini Sputnik'e değerlendirdi.
‘BEKLENENİN ÜZERİNDE OLUMLU SONUÇLAR DOĞURACAĞINI İFADE ETMEK İSTERİM'
Birçok uluslararası toplantıya katıldığını, Başbakan ile farklı ülkelere ziyaretlerde bulunduğunu vurgulayan Turan, şöyle konuştu: "Genel fotoğrafa baktığımızda en son gittiğimiz Bağdat ve Erbil ziyaretlerinin çok başarılı olduğunu, beklenenin de üzerinde olumlu sonuçlar doğuracağını ifade etmek isterim. Çünkü Irak bizim, sosyal, kültürel, tarihi ilişkilerimizin çok eskiye dayandığı bir ülke. Komşumuz aynı zamanda. Ne kadar kızsak da birbirimize karşılıklı olarak bunun sürdürülebilir olmadığı kanaatindeyiz. Biz tüm komşularımızla başta Irak olmak üzere bu ilişkilerin toparlanmasını, ekonomik olarak, siyasi olarak, güvenlik politikaları olarak daha yakın işbirliğinde olmamızı hep istiyoruz."
Başbakan Yıldırım, bakanlar ve milletvekilleri olarak iki gün süreyle Bağdat ve Erbil'de yoğun temaslarda bulunulduğunu, bazı anlaşmalar imzalandığını kaydeden AK Partili Turan, "Gördüğümüz şudur ki, Irak'ın bize, bizim de Irak'a ihtiyacımız var, tüm komşularla iyi ilişkiler kurmaya ihtiyacımız var. PKK'nın Irak'ta bazı yerlerdeki, Sincar (Şengal) başta olmak üzere varlığı bir problem. Bunu kendilerine ifade ettik, bununla ilgili karşılıklı birtakım mutabakatlar oldu ve Sincar'dan PKK'nın gitmesi için birtakım anlaşmalar yapıldı. Onun ötesinde DEAŞ ile olan mücadelede bazı önemli kararlar alındı" dedi.
‘KUZEY IRAK İLE TEKRAR İŞ FORMU DÜZENLENECEK'
Turan, hem Bağdat hem de Erbil temaslarında ekonomik ilişkilerin de ele alındığını, ekonomi konusunda taleplerin değerlendirilerek somut adımlar atıldığını söyledi. Turan, "Bir ayı geçmeyen süre içirişinde Kuzey Irak ile tekrar iş formu düzenlenecek ve işadamlarının özellikle gümrükten kaynaklanan, diğer birtakım ödemelerden kaynaklanan sıkıntıların aşılması için karşılıklı neler yapılabilir bunlar tartışılacak. Bunu çok önemsiyorum ben. Çünkü sadece konuşmak değil, konuşulanların hayata geçmesi açısından da önemli. Biz orada ileride toplantı yapalım diye karar vermedik, hemen toplantı yapalım diye karar verdik ve bir iki ay içinde göreceksiniz inşallah. Bu ticari ilişkilerin geliştirilmesi açısından da önemliydi" diye konuştu.
Türkiye'nin Irak'ta askeri üssü olduğunu, heyette yer alan bakanların bu üsse giderek buradaki Türk askerleri ile görüştüğünü anlatan Turan, Başika Kampı'nda askerlerle yapılan görüşmelerin de çok önemli olduğunu söyledi. Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Onun ötesinde DEAŞ ile mücadelenin önemli bir zirvesi olan Musul kampı diye ifade edilen dağa çıktık ve o dağda Sayın Başbakanımız oradaki komutanlarla görüştü. DEAŞ ile mücadele hakkında bilgi aldı, Musul'un DEAŞ unsurlarından temizlenebilmesi için neler yapılabilir, karşılıklı değerlendirildi. Dolayısıyla hem DEAŞ ile olan mücadelede hem PKK ile olan mücadelede önemli bir ivme kazanacağını düşünüyorum bu ziyaretin. Hem psikolojik karşılığı var hem somut adımlar karşılığı var."
‘IRAK BİZE BİR ADIM ATACAK, BİZ IRAK'A BİR ADIM ATACAĞIZ'
Türkiye-Irak ilişkileri açısından özellikle terörle mücadele konusunda bu ziyaretle yeni bir dönemin başladığı görüşlerine katıldığını vurgulayan Turan, "Son birkaç yıldan beri tırnak içinde bozulan ilişkiler vardı, belki bir araya gelmemekten kaynaklı problemler vardı belki daha hakim güçlerin, ülkelerin birtakım baskıları sonucunda ortaya çıkan politikalar vardı. Bunların bir daha masaya yatırılıp revize edilmesi büyük kıymetti. O yüzden ben ümit ediyorum bu yeni süreçte Irak bize bir adım atacak, biz ona bir adım atacağız. Karşılıklı olarak birtakım toplantılar, değerlendirmeler, görüşmeler yapılacak ve sonuçta yüzyılların, bin yılların bizi kardeş kıldığı bu coğrafya da tekrar kardeşlik adına adımlar atmak durumunda kalacağız. Çünkü adı Irak ama kendi yakın bir ülke Irak bizim için. Kendi kültürümüze baktığımızda bir sürü onlarca sözden bahsediyoruz. Irak bize komşu ve yakın ilişkimiz olan bir yer ve bu komşuluğun ve yakın ilişkinin sonucu beraber hayata geçirmek durumundayız" diye konuştu.
Peki, Türkiye ile Irak arasında tartışma gerilime neden olan Başika Kampı konusunda nasıl bir uzlaşma söz konusu oldu? Türkiye, Başika'dan çekilecek mi? Bu soru üzerine de Turan, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğünü savunan bir ülke olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
"Irak'ın kendi egemenliğini savunan bir ülkeyiz. Başika Kampı oradaki sorunlardan kaynaklı, Türkiye'nin güvenliğini ilgilendiren sorunlardan kaynaklı olan bir kamp. Dolayısıyla bu kampın bu süreçte orada durmasında iki ülke için bir fayda var. Irak'ın da bu konuda bize anlayış gösterdiğini düşünüyorum. Ancak sorunlar bittiğinde, problemler azaldığında, güvenlik riski azaldığında, terör azaldığında bunun karşılıklı görüşmeler şekliyle sonuçlandırılabileceğini, değerlendirilebileceğini tekrar görüşmüş olduk."