'ÇARPITMAYA VE KARALAMAYA ÇALIŞTILAR'
Halep özgürleştirildikten sonra şehirdeki insani duruma ilişkin Batı, Türk ve Arap medyasının başlattığı enformasyon politikasına dikkat çeken Boneş, bu konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:
"Onlar doğrudan veya dolaylı yollarla İran, Rusya ve Beşar Esad hükümetinin Halep'i kurtarmak için yaptıklarını karalamaya çalıştı. Yani kurtarma operasyonundaki tüm ortak eylemlerimizi çarpıtmaya, olumsuz biçimde göstermeye çalıştılar. Şunu unutmamak gerekir ki Halep'i kuşatan ve Suriye ordusuna karşı şiddetli direniş sergileyen militan gruplar radikal ve teröristti. Ama nedense Batı medyası bu konuda susmayı yeğliyor".
Halep kurtarıldıktan sonraki aşamada Rusya-İran-Türkiye ittifakının hiç şüphesiz doğru ve etkili olacağını kaydeden uzman, sebeplerini şöyle açıkladı: "Bir yandan Türkiye, Suriye'nin kuzeyindeki ılımlı muhalif gruplar, Türkmenler gibi Türkçe konuşan gruplar üzerinde büyük etkiye sahip. Diğer yandan İran ve Rusya'nın da Suriye hükümeti üzerinde büyük etkisi var. Bu kilit bölgesel oyuncuların Suriye'de yakın işbirliği barış ve güvenliğin sağlanmasına, çatışmanın sonlandırılmasına ve bu ülkedeki durumun normalleşmesine yol açabilir".
İranlı uzman, Türk hükümetinin, Suriye'nin kuzeyindeki militanlara yardımı ve desteği kesme, sınırlarını kapatma ve yeni paralı askerlerin transferini engelleme konusunda kararlı olması durumunda bunun Suriye'ye barış ve istikrar getirme yönünde atılacak ilk adım ve yapılacak çok büyük katkı olduğunu söyledi.
Boneş, "Diğer yandan İran ve Rusya hükümetleri de Suriye hükümetiyle güçlü ve yakın ilişkileri kullanarak Suriye muhalefeti ve Beşar Esad hükümeti arasındaki barışçıl siyasi diyalogda arabulucu ve garantör olabilir" diye konuştu.