Hürriyet'in haberine göre, ‘buna gerekçe olarak Halep'in doğusunun ordu güçlerine teslim edilmesi konusunda ABD'nin ikna edemediği muhalifleri, Türkiye'nin ikna etmiş olması' gösteriliyor. Hükümetin dış politika sözcüleri, Türkiye'nin Suriye'de Rusya ile anlaşmasını, Batı için ‘çok tehlikeli bir gelişme' olarak niteledi.
Frankfurter Allgemeine Sonntag gazetesine konuşan Federal Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen, "Türkiye'nin Suriye'de Rusya'yla anlaşması çok tehlikeli bir gelişme ve bu, Batı için bir başka diplomatik felaket olur" dedi.
Hükümet ortağı olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) dış politika sözcüsü Niels Annen de, ‘Türkiye'nin muhaliflere desteğini çekmesi karşılığında Rusya'nın da Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin varlığını kabul edeceğini' öne sürdü. Annen "Suriye'de uzun vadede Esad'ın bir geleceği yok. Buna rağmen Halep zaferinin Şam'daki rejimi güçlendirdiği gerçeğiyle hareket etmeliyiz" diye konuştu. Röttgen de, ‘Suriye liderinin artık karar veren bir aktör olmadığını ve Rusya ile İran'ın aracı olduğunu' savunup "Esad ile barış olmaz" ifadelerini kullandı.