Suriye ordusunun Halep operasyonuna karşı enformasyon savaşı kapsamında, basın ve sosyal medyada, Gazze’de veya 2 yıl önce Suriye’de çekilen fotoğrafları, Suriye ordusu askerlerinin Halep halkına yönelik vahşetin ‘geçerli delili’ olarak sunuluyor.
Suriye ordusuna düşmanca tavrıyla bilinen Suudi El Arabiya televizyonu, 14 Aralık 2016 tarihli ‘Halep’teki olayların ayrıntıları’ haberinde, enkazlar altından yüzü kanlar içerisinde olan bir Suriyeli çocuğu çıkaran ‘White Helmets’ örgütü ‘kurtarıcılarının’ fotoğrafını kullandı.
Defalarca gazeteciler tarafından yalan bilgi vermek ve El Nusra’yla bağlantılı olmakla suçlanan White Helmets, bulunduğu fotoğrafın aynısına, Aliwaa gazetesinin sitesinde 25 Kasım 2016 tarihli haberinde de rastlamak mümkün. Bu durum, El Arabiya haberlerinin güncelliği konusunda soru işaretleri yaratıyor.
Aynı zamanda Facebook’ta Araplar arasında popüler olan ‘Memories ツ ツ’ grubunda da 13 Aralık 2016, saat 14.52’de ‘Halep için dualar’ başlıklı bir mesaj yayınlandı. Bu mesaj sayılı saatler içinde 14 binden fazla ‘beğeni’, 10 bin repost ve 400’den fazla yorum topladı.
İlk bakışta, çeşitli konulardan güncel haberlerin yayınlandığı bir eğlence grubu olarak görünen ‘Memories ツ ツ’ grubu, yanlış fotoğraflar kullanarak Suriye halkına yönelik şiddetle ilgili yalan haberler de yayıyor. On binlerce okur da kendilerine sunulan bilginin gerçekliğini ve güncelliğini sorgulamadan bunları yeniden paylaşıyor.
Grubun gerçek olmayan görsellerle yaydığı mesajda ise “Allah’ım, tüm ümidimizi yitirdik, sana olan ümidimiz dışında. Her şeye güvenimizi yitirdik, sana olan güven dışında. Sadece sana güveniyoruz. Allah’ım, senden Halep halkını kötülüklerden kurtarmanı diliyoruz” ifadeleri yer alıyor.
Suriye ordusunun Halep’i özgürleştirdiği ve halkın evlerine dönmesi için yolların güvenliğini sağladığı bir sırada ise grup, yıkılan şehir fonunda evlerini terk eden büyük kalabalığın fotoğrafını yayınladı
İlginç olan şu ki, bu fotoğraf daha önce BBC Arapça’nın sitesinde 15 Mart 2014 tarihli ‘Dünya yıldızlarından BM’ne Suriyelilerin acılarını hafifletme çağrısı’ haberinde de kullanılmıştı.
‘Memories ツ ツ’ grubu, bu manipülasyonla da yetinmeyerek, Suriyeli çocuklara ait olduğu iddia edilen cesetler üzerinde ağlayan kadınların fotoğraflarıyla bir mesaj daha paylaştı.
"ولا تحسبن الذين قتلوا في سبيل الله أمواتا بل أحياء عند ربهم يرزقون"#مجزرة_الشجاعية#غزة_تحت_القصف#GazaUnderAttack pic.twitter.com/6cbo0fWyw0
— مازن الهدابي (@MazenAlhddabi) 21 Temmuz 2014
Ama bu fotoğraf daha önce ünlü Arap Twitter bloggeri @MazenAlhddabi tarafından İsrail’in 2014’teki Gazze saldırısıyla ilgili yazısında kullanılmıştı.