Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı'nca FETÖ/PDY'nin Erzincan'daki faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik yapılan çalışmalar kapsamında, 2009'da dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olan CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ile eski 3. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında açılan 'Ergenekon' davasına ilişkin soruşturma başlatılmıştı.
Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi'nin 16 Haziran 2016'da bu kararının gerekçesinde, FETÖ/PDY'nin "silahlı terör örgütü" olduğunun kabul edilmesi gerektiğine yer verilmiş, böylece örgütün silahlı terör örgütü olduğu ilk kez mahkeme kararına girmişti.
DOSYA YARGITAYDA
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na geldi. Başsavcılık, kararla ilgili tebliğnamesini hazırlayarak, davaya bakacak Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ne gönderdi.
Tebliğnamede, terör ve terörizm tanımı yapılarak, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun ilgili maddelerine yer verildi. FETÖ/PDY ile ilgili Milli Güvenlik Kurulu kararlarına da değinilen tebliğnamede, örgütün "ulusal güvenliği tehdit eden legal görünümlü illegal yapı" tanımlamasıyla Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne girdiği vurgulandı.
'ÖRGÜTÜN KURULUŞU, KURUCULARI, LİDERİ AMACI, STRATEJİSİ'
Tebliğnamede, FETÖ/PDY'nin kuruluşu, kurucuları, lideri, amacı, stratejisi, eylemleri, Türkiye'de ve Türkiye dışında, Türk vatandaşları ya da Türkiye Cumhuriyeti kurum ve kuruluşlarına karşı işlenen eylem ve faaliyetlerinin nelerden ibaret olduğuna ilişkin İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünce hazırlanan bilgi notu da yer aldı. Örgütün 1999'da Ankara Emniyet Müdürlüğünün bir çalışmasında tespit edilen hiyerarşik yapısına yer verilen tebliğnamede, örgütün hiyerarşik yapısının bugün gelişerek daha karmaşık bir hal aldığı anlatıldı.
'2000 YILINDA SUÇLU BULUNDU ANCAK…'
Fethullah Gülen hakkında, 2000 yılında Ankara 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde açılan davaya değinilen tebliğnamede, davada Gülen'in suçlu bulunduğu ancak kararın kesin hükme bağlanmasının ertelendiği belirtildi.
Tebliğnamede, dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın beraat kararına yaptığı itirazın ise Yargıtay Ceza Genel Kurulunca 2008'de oy çokluğuyla usul yönünden reddedildiği bildirildi.
'FETÖ ÇATI VE MİT TIRLARI İDDİANAMESİNDEN ALINTI YAPILDI'
"FETÖ çatı", "MİT tırlarının durdurulması", "paralel yapı soruşturması kapsamındaki tutukluların serbest bırakılması" iddianamelerinden alıntılar da yapıldı.
Anayasa'nın 14. maddesindeki temel hak ve hürriyetlerin, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve laik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde yorumlanamayacağı vurgulanan tebliğnamede, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde de hakların kötüye kullanılmasının yasaklandığı kaydedildi.
Tebliğnamede, Milli Güvenlik Kurulunun 30 Ekim 2014 tarihli kararında FETÖ/PDY'nin, "milli güvenliği tehdit eden, kamu düzenini bozan, iç ve dış legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten paralel yapılanma" olduğu kanaatine varıldığı, 29 Nisan 2015 tarihli kararında, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne tehdit olarak işlendiği, 26 Mayıs 2016 tarihli kararında ise "milli güvenliği tehdit eden bir terör örgütü" olarak kabul edildiği hatırlatıldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 31 Aralık 2015 tarihli bilgi notunda, FETÖ/PDY'nin cebir, şiddet ve diğer yasal olmayan yönetmeleri de kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmak veya görevini yapmasını engellemek, devlet otoritesini baskı altına almak, zaafa uğratmak, neticede devleti ele geçirmek amacında olan terör örgütü niteliğindeki örgütlü bir yapıya sahip olduğu kanaatine varıldığının ifade edildiğine işaret edildi.
TSK'NIN 15 TEMMUZ'UN ARDINDAN YAPTIĞI AÇIKLAMA
15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri'nce hazırlanan bildiride, terör örgütünce başlatılan darbe girişiminin yurt genelinde bastırıldığının kamuoyu ile paylaşıldığı hatırlatılan tebliğnamede, açıklamaya yer verildi.
Bu kapsamda, İstanbul'da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin silahlı terör örgütü üyelerince tank ve zırhlı araçlarla trafiğe kapatıldığı, Atatürk Havalimanı'nın tanklar aracılığıyla örgüt üyesi askerler tarafından ele geçirilerek tüm yurt ve yurt dışı uçuşların durdurulduğu hatırlatıldı. Örgüt mensubu askerlerin stratejik öneme sahip yerlerde hakimiyet kurmaya çalıştıkları, savaş uçaklarıyla ses hızını aşarak alçak uçuş yapıp, halkı korku ve paniğe sevk ettikleri anlatılan tebliğnamede, böylece halkın meydanlara çıkmasının engellenmeye çalışıldığı aktarıldı.
'MİLLİ GÜVENLİĞİ TEHDİT EDEN BİR TERÖR ÖRGÜTÜ'
FETÖ/PDY'nin, Milli Güvenlik Kurulu tarafından Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ne tehdit olarak işlenip, milli güvenliği tehdit eden bir terör örgütü olarak kabul edilen, kuruluşu, kurucuları, lideri, amacı, stratejisi ile eylem ve faaliyetleri belirlenen bir örgüt olduğu vurgulanan tebliğnamede, şunlar kaydedildi:
Tebliğnamede, Erzincan'daki "Ergenekon'da kumpas" davasının sanıklarının FETÖ çatı iddianamesinde de yer aldığı ve üzerlerine atılı suçu örgüt adına işledikleri sonuç ve kanaatine varıldığı tespiti de yapıldı.