Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin stratejik boyutlara taşınıp taşınmayacağı ile ilgili Sputnik’e konuşan İstanbul Arel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler
Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasret Çomak, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Stratejik ortaklık gerçekten geniş kapsamlı bir olgu. Bu, sadece ekonomik, ticari, kültürel işbirliği değil, aynı zamanda savunma işbirliğini de kapsayabilir. Çünkü çok anlamlı ve son derece önemli bir oraklık girişimi. Aynı bölgede olan iki ülke olarak bizim zaten 2015’te yaşanan malum olaydan dolayı ilişkilerimiz bir noktada durağanlaştı. Ancak bu bir yanlışlıktı, bir hataydı. Hatadan hemen kısa sürede dönülmek üzere çalışıldı.
'RUSYA, KURTULUŞ SAVAŞI'NDAN BU YANA TÜRKİYE'YE DESTEK VEREN ÜLKEDİR'
Gerçekten Rusya, bizim ta Cumhuriyet’in 1923’te kuruluşuna kadar Milli Mücadele Hareketi’nde de daima bize destek veren bir ülkedir. Her dönemde Rusya ile ekonomik ve ticari işbirliğimiz olmuştur. Bu işbirliğinin stratejik ortaklık düzeyine çıkmasından ben şunu anlıyorum: Aynı zamanda bu işbirliği askeri alana da yayılabilir ve barışçıl amaçlarla nükleer enerji üretimi de dahil pek çok alanda gittikçe yaygınlaştırılabilir. Dolayısıyla ben bu gelişmeyi çok olumlu görüyorum. Çünkü bildiğiniz gibi Amerika Birleşik Devletleri, bence artık Türkiye'ye stratejik ortak değildir. Türk-Amerikan ilişkileri şu anda stratejik ortak olmaktan çıkmıştır.
Bu açıdan Rusya ile ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyinde yeniden tesis edilmesi, kurulması son derece anlamlı ve önemli olduğunu düşünüyorum. Ve hemen hemen her alanda işbirliğinin önü açılmış oluyor. Karşılıklı ilişkilerin, diplomatik çalışmaların, ilişkilerin en üst düzeyde yürütülmesi hedefleniyor. Ve ben bunu, potansiyelin yeniden kazanılması açısından çok önemli bir adım olarak değerlendiriyorum."