'GERÇEK HÜKÜMET 1 SENEDEN ÖNCE GÖREVE GELEMEZ'
Mevcut kanunlara uygun olarak yeni hükümetin en az 1 yıl sonra seçilmesinin mümkün olduğunu belirten Celotto, "Yani teknik hükümet kurulur. Belki yine Renzi başbakan olur. Bu hükümet 1 yıl, 1.5 yıl çalışır. Ekimde veya 2018'in şubatında da yeni seçimler ilan edilir. Şimdilik bunu tahmin etmek zor. Hükümetin, yani Meclis'teki sandalyelerin yüzde 54'ünü elinde tutan Demokratik Parti'nin güvenoyu alması gerekir. Ama Renzi'nin zayıf düşmesi Demokratik Parti'nin içindeki muhaliflerin güçlenmesi anlamına geliyor" dedi.
Başbakanlık görevinin kime verileceği sorusunun da büyük merak uyandırdığını ifade eden Celotto, "Bu bir siyasetçi mi, siyasetçi olmayan bir kişi mi olacak? Olası adaylar arasında Senato Başkanı Grasso, İtalya Merkez Bankası Başkanı Cantone ve Kültür Bakanı Franceschini'nin adı geçiyor. Renzi'nin de aday olması bir ihtimal. Her halükarda hükümet siyasi desteğe sahip olmalı" diye konuştu.
Yeni hükümetin güçlü veya zayıf olmasının İtalya için feci sonuçlar doğurmayacağını dile getiren Celotto, "İtalya'nın vergi, bürokrasi, göç, işsizlik, gençlik sorunları gibi alanlarda bir sıra reforma ihtiyacı var. Yeni hükümet bu sorunların çözümüne ne kadar ciddi yaklaşırsa İtalya dünyada o kadar büyük güvene sahip olur. Sadece seçim kanunuyla ilgilenecek zayıf hükümet İtalya'ya olan güvenin artmasına katkı sağlamayacak" ifadelerini kullandı.
Kim kurarsa kursun yeni hükümetin Avrupa Birliği ile ilişkileri düzene sokması ve finansal sorunları çözmesi gerekeceğini kaydeden Celotto, "Ülke ekonomisi durgunlukta. Borç devasa. Harekete geçmek lazım. Bu, AB'nin geleceğini de ilgilendiriyor, yani sadece İtalya'nın sorunu değil. 2004'e kadar biz Avrupa taraftarıydık ama daha sonra endişelerimiz ve şüphelerimiz arttı. İngiltere'deki Brexit'in sonuçlarına bakacağız. Eğer her şey iyi olursa muhtemelen diğer ülkeler bu örneği takip eder. Ama bunun referandumla doğrudan ilgisi yok" yorumunda bulundu.