Yeni Birlik Gazetesi’nden Seda Şimşek’in, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Lübnan’ın başkenti Beyrut temasları sırasında yaptığı röportajın devamı yayınlandı.
‘BAŞINDAN BERİ TRUMP'IN KAZANMASINI BEKLİYORDUM, PRAGMATİK OLDUĞUNU BİLİYORUM’
ABD’de (Donald) Trump’ın başkan seçilmesi, ABD – Türkiye ilişkilerine nasıl yansır?
‘TÜRKİYE NE KADAR İSTİKRARLI OLURSA DIŞ POLİTİKASI DA O KADAR GÜÇLÜ OLUR’
İç politikanın gündeminde Anayasa değişikliği var. Yeni cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesinin, Türkiye'nin dış politikasına etkileri nasıl olur?
‘ALTERNATİFİNİZİN HER ZAMAN FAZLA OLMASI LAZIM’
Şanghay Beşlisi tartışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
‘HUKUK HEPİMİZE LAZIM’
AB ile yaşanan gerginlikte Türkiye ‘AB projesi’ ana fikrinden de mi vazgeçiyor?
Yok, ana fikirden vazgeçilmez. Biz, Avrupa’da hepimizin inandığı, ortak değerlere karşı değiliz. Demokrasiden vazgeçemeyiz. Demokrasiyi daha da güçlendirmemiz lazım. Hukuk, adalet hepimize lazım. Maalesef, şu anda allak bullak oldu, toparlamaya çalışıyorsunuz. Başbakanımız TÜSİAD konuşmasında tarif ediyordu. Hâkim ve savcıların, anayasa ya da yasalar çerçevesinde değil, Pensilvanya’dan gelen talimatlar çerçevesinde karar verdiğini. Hukuk hepimize lazım. Bizim Avrupa ile ilgili değerlendirmemiz şu: AB’nin bize karşı yaklaşımından rahatsızız. İster istemez çifte standardından rahatsız olduğumuzu söylüyoruz. Bunu görüyoruz. Darbe girişiminden sonra da gördük. Kendileri de bunu çok iyi gördüler ve mahcup oldular, gerçekten sağduyulu olanları kastediyorum. Avrupa’da yaşanan, sürekli artan tehdit ve sorunları da tespit ediyoruz. Bunu kendileri ile de paylaşıyoruz. Bu sürecin Avrupa’yı felakete götürebileceğini söylüyoruz veya objektif bir şekilde AB’nin bazı politikalarının başarısız olduğunu da söylüyoruz.
AB üyelik sürecindeki yavaşlamanın esas sebebi olarak neyi görüyorsunuz?
‘MİLLET OLARAK, İKİNCİ SINIF MUAMELEYİ HİÇBİR ZAMAN KABULLENMEDİK, KABULLENEMEYİZ DE’
AB nasıl bir yaklaşım sergilerse netice alınabilir?
‘BEN ‘AB’DEKİ DOSTLARIMIZ’ DEDİĞİMDE VATANDAŞ ‘BUNLARDAN DOST MU OLUR?’ DİYOR’
Sorunlar aşılabilir mi?
Sonuçta, AB ile Türkiye arasında, Türk halkı arasında bir güven bunalımı var, Türk milleti AB’ye artık güvenmiyor. Bu güven bunalımını nasıl aşacağız? Bu güveni nasıl tesis edeceğiz? Karşılıklı hangi adımları atacağız? Retoriği bir kenara bırakıp bunları konuşmamız lazım. Biz bunları konuşmaya hazırız. AB’deki dostlarımıza söylüyorum. Ben ‘AB’deki dostlarımız’ dediğim zaman, vatandaş tepki gösteriyor, ‘Bunlardan dost mu olur?’ diyor. Bizim milletimiz ırkçı bir millet değil, neden bu noktaya geldi? Güveni tekrar nasıl kazanabiliriz? AB ülkelerinde de Türkiye karşıtlığı artıyor. Bunu beraber nasıl aşabiliriz? AB ile bunları oturup rasyonel şekilde konuşmuyoruz. Esas bu güven bunalımını aşmamız lazım.
‘RUMLAR İSTEKLERİNİ DE TÜRK TARAFINA VERMESİ GEREKLENLERİ DE CEBİNDE TUTUYOR’
Kıbrıs ile ilgili Mont Pelerin’den sonuç çıkmadı, yeni bir müzakere süreci başlar mı?
‘KIBRIS’TA ÇÖZÜM İSTERKEN AB İLE İLİŞKİLERİMİZE NE KATKISI OLUR HESABINI YAPMADIK’
AB ile ilişkiler açısından da Kıbrıs kilit.
Çok samimi bir şey söyleyeyim, biz Kıbrıs’ta çözüm sürecini değerlendirirken de, destek verirken de inanın bir anlık bile olsa, ‘Bunun AB ile ilişkilerimize katkısı ne olacak? Acaba bir fasıl daha açılır mı’ diye bugüne kadar hiç hesap yapmadık. Bu sorun masada sürekli karşımıza geldiği halde, gerçekten öyle. Bu ne demek? Çözümün kendisini samimi bir şekilde istiyoruz demek. Kıbrıs’ta bir çözüm olduğu zaman ortaya çıkaracağı fırsatlar, bunun faydaları, Türkiye’nin çözüm olduktan sonra yapabileceği katkılar, sadece su ile sınırlı değil, enerji var, birçok şey var. Bu potansiyelin aslında Rum tarafı da farkında. O yüzden, bu kadar mesafe kat edilmişken Ada’da tarafların artık güçlü irade koymayı başarması lazım.
‘STEİNMEİER HİÇ KİMSEDEN ÇEKMEDİ ÇAVUŞOĞLU’NDAN ÇEKTİĞİ KADAR’
Öte yandan Şimşek, Çavuşoğlu ve Alman mevkidaşı Frank-Walter Steinmeier’in aynı dönemde Beyrut’u ziyaret ettiğini hatırlatarak yaşanan bir olayı okurlarıyla paylaştı:
Bu arada Şimşek, “Çavuşoğlu, Beyrut’tan Azerbaycan’a, oradan da Hindistan’a geçecekti, peki anayasa değişikliği teklifine nasıl imza atacaktı? Ekibinden hemen araştırılmasını istedi. Bilgi geldi: Türkiye’ye döner dönmez, pazartesi günü Çavuşoğlu da anayasa değişikliği teklifine imzasını atacak” bilgisini de paylaştı.