Irak eski Büyükelçisi, Türkiye açısından ise Suriye politikasının belirsizliğini koruduğunu ve stratejik bir hedefin belirlenemediğini söyledi. Çeviköz, "Fırat Kalkanı operasyonunun ilk hedefi IŞİD'le mücadele olarak açıklandı. Bir süre sonra aslında hedefin PYD'nin koridor oluşturmasına engel olmak olduğu ifade edildi. Daha sonra Menbiç'i PYD'den temizlemek olduğu söylendi. Son olarak ise Türkiye el yükseltti. Cumhurbaşkanı, açıklamasında Esad'ın hükümranlığına son vermek için girildiğini söyledi' şeklinde konuştu.
'TÜRKİYE, ESAD'SIZ BİR ÇÖZÜMÜN MÜMKÜN OLMADIĞINI GÖRMELİ'
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad olmadan çözüm noktasına bir kez daha geri dönülmüş olmasının reel politikada karşılığı olmadığını ifade eden Çeviköz, "Bu açıklama Türkiye'nin Suriye ile savaşıyor olduğu anlamına gelir. Ancak Fırat Kalkanı operasyonuna yeşil ışık yakan iki uluslararası aktör ABD ve Rusya, hedefi bu şekilde konmuş bir stratejiye ‘olur' vermezler. Bu bağlamda uluslararası güçler tepki gösterir. Zira bu saatte artık Esad'sız bi çözüm mümkün değil. Bu gerçeği Türkiye görmeli' dedi.
'TÜRKİYE İÇİN DURUM IŞİD'LE MÜCADELE OLMAKTAN ÇIKTI'
Çeviköz, Türkiye'nin güneye indikçe rejim kuvvetleriyle karşı karşıya gelme riskinin daha da artacağının altını çizerek "Son dönemde gelen şehit sayısı haberlerindeki artış, rejim kuvvetleriyle karşı karşıya gelme riski gerçeğinin sonucudur. Türkiye şu anda bir yandan IŞİD ile mücadele ederken öte taraftan rejimin kendini muhafaza etmek amacıyla yaptığı caydırıcı saldırılara maruz kalıyor' dedi.