ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, 45. Başkan Donald Trump göreve gelmeden önce Rusya ve Suriye hükümetleriyle Halep’te ateşkes için görüşmeler yaptığına dair iddiaları değerlendiren Cabana, bunun gerçekleşmesi ihtimalinin ‘neredeyse sıfır’ olduğunu savundu. Askeri olarak durumun Suriye hükümeti lehine geliştiğini belirten siyaset uzmanı, “Halep’in kuzey kısımlarının üstleri IŞİD’den temizlendi. Suriye ordusu, Rusya’nın desteğiyle şimdilik durumu kontrol altında tutuyor. O yüzden ateşkesin mümkün olduğunu düşünmüyorum” dedi.
Suriye’deki çatışmanın emperyalizm fikrini ön plana çıkardığını ve ABD’nin çeşitli ülkelere nasıl yönetilmeleri gerektiğini dikte ettiğini ifade eden Cabana, “Bunun tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Uluslararası açıdan yanlış ve aynı zamanda da istikrar için tehlikeli” diye konuştu.
'ABD, KÜRT DEVLETİNE STRATEJİK İLGİ DUYUYOR'
ABD’nin Ortadoğu’daki politikalarının değişip değişmeyeceği sorusunu da yanıtlayan eski asker, şu ifadeleri kullandı:
“Bu zor bir şey. ABD, Irak’ın kuzeyinde ve Suriye’nin kuzeydoğusunda bir çeşit Kürt devleti kurmak konusuna stratejik ilgi duyuyor. Bu ilginin değiştiğini düşünmüyorum. Trump’ın resmi olarak Obama’nın yerini almasının ardından değişiklikler olabilir, ancak o zamana kadar bu değişmeyecek.”
Washington Post, ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin, Trump'ın başkan olmasından önce Rusya ile Suriye konusunda bir anlaşmaya varılması için 'inanılmayacak diplomatik çabalar’ harcadığını iddia etmişti.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.