Söz konusu taleplerin, ulusal yetkilileri ilgilendiren bir konu olduğunu belirten Stoltenberg, başka detay vermedi.
Stoltenberg ayrıca, "NATO komuta yapısındaki askeri görevlerdeki Türk personellerde değişiklik oldu. Türkiye'nin bu yerleri dolduracağını sanıyorum. Buralarda kimlerin görevlendirileceği de Türkiye'ye kalıyor" diye de ekledi.
Diğer taraftan pazar günü İstanbul'a gideceğini açıklayan Stoltenberg, yapacağı görüşmelerde insan hakları meselesini gündeme getireceğini vurguladı.
Eylül ayındaki Türkiye'yi ziyareti sırasında F16'larca bombalanan TBMM'yi gördüğünde etkilendiğini de kaydeden Stoltenberg, "Darbe girişimi sırasında Meclis, milletvekilleri içerideyken bombalandı. Bu aynı zamanda Türkiye'deki demokratik kurumlara dönük de bir saldırıydı. Tüm partilerle görüştüm ve hepsi başarısız darbe girişimi nasıl kınadıklarını anlattı" ifadelerini kullandı.
'TÜRKİYE, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE SAYGI DUYMALI'
Stoltenberg 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası yaşanan sürece atıfta bulunarak Türkiye'ye hukukun üstünlüğüne saygı duyma çağrısı yaptı.
Türkiye'nin darbe girişimi arkasında olan kişileri yargılama hakkı olduğunu, ancak bunun hukukun egemenliği ilkesi çerçevesinde yapılmasının önemli olduğunu ifade eden Stoltenberg, bu konuya dair Avrupa Konseyi ve Türkiye arasındaki irtibatı önemli bulduğunu dile getirdi.
Bu arada Stoltenberg, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yeniden kurulan diyaloğu memnuniyetle karşıladığını belirtti. Stoltenberg, "Rus uçağının düşürülmesi ardından gelen yıl Moskova ve Ankara arasında doğrudan temas kurulması için çağrıda bulunmuştum. Zira konuşmak, konuşmamaktan iyidir" dedi.
Stoltenberg, "NATO ülkeleri liderlerinin Rusya lideri ile görüşmesini olumlu buluyorum. Bunu birçok lider yaptı ve normal bir durum. Görüşmeler, aynı fikirde olunduğu anlamına gelmiyor, ancak en azından diyalog içinde olduğumuzu gösteriyor" değerlendirmesinde de bulundu.