Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, büyükelçilikte çalışan ataşe, NATO üssündeki irtibat subayları ve üsle aynı eyalette bulunan Koblenz kentindeki lojistik irtibat bürosunda çalışan askerlerin sığınma talebinde bulunduklarını kaydetti.
‘BU ASKERLER BİR SÜREDİR KAYIPTI'
Pekin, "Bunların bir kısmı zaten bir süredir kayıptı, sesleri çıkmıyordu. Alman İçişleri Bakanı ‘müracaat eden muhaliflerin talepleri kabul edilecek' diye bir açıklama yaptı. Sanırım açıklamadan sonra saklanan, gizlenen kişiler, iltica talebinde bulundular" dedi. Almanya'nın siyasi olarak sığınma taleplerini kabul ettiğini hatırlatan Pekin, askerlerin iltica başvurusu yaptıklarına ilk kez bu dönemde şahit olunduğunu ifade etti.
Alman makamlarının sığınma talebini kabul edeceğini düşündüğünü kaydeden Pekin, askeri görevde bulunan kişilerin iltica başvurularına ilişkin özel bir anlaşma ya da ya da yasa bulunmadığını söyledi.
Pekin, askerlerin talebinin kabul edilmesinin Ankara ile Berlin arasında devam eden gerilimi daha da artıracağı değerlendirmesinde bulundu:
"Türkiye-Almanya arasında gerilimin kısa zamanda düşeceğini sanmıyorum. Çünkü hem bu mülteciler konusu hem ekonomik konular hem Almanya'daki Türklerin durumu hem de Suriyeli mülteciler konusu ve yapılan anlaşmaya uyulmaması, Türk-Alman ilişkilerinde gerilim devam eder. O gerilim İncirlik'teki Alman askerlerine çok yansımaz. Çünkü oradaki Alman askerleri NATO kapsamında gelmiş insanlar. Yasaları nedeniyle Almanya muharip güçlerini yabancı ülkeye savaşmaya gönderemiyor. Anayasa'da böyle bir kısıtlama var. Oraya gönderdikleri askerler, lojistik esaslı askerler. AWACS erken uyarı uçakları ve bir de Tornado keşif uçakları… Yani fiilen muharebeye katılmazlar."