Sputnik’e açıklamasında, yeni füzenin orduya teslimini, Güney Çin Denizi’ndeki gerilimin artması bağlamında değerlendiren Rus askeri uzman Vasiliy Kaşin, “Zhuhai Havacılık Fuarı’nda Çin şirketi CASIC yeni süpersonik anti-gemi füzesi CM-302’yi tanıtmıştı. Çin basını bu füze için ‘dünyanın en iyisi’ nitelendirmesinde bulunmuştu. Ama gerçek şu ki, süpersonik anti-gemi füzesi üretiminde önemli ilerleme elde etmesine rağmen Çin, bu alanda gerçekten yenilikçi ürünler tasarlama konusunda çok basit yetenek sergiliyor” dedi.
Geriden gelen pozisyonunu koruyan Çin’in süpersonik seyir füze üretimi konusunda iki temel Rus ürününü kopyalama ve değiştirme yolunu izlediğini kaydeden Kaşin, “Aslında böyle bir yaklaşım kötü değil. Bazı açılarda Çin, sadece sesaltı füzelere sahip olan ABD dahil Batı ülkelerini geçti. Ama Rus P-1000 Bazalt ve P-700 Granit gibi daha ağır olan süpersonik anti-gemi füzelerinin benzerlerine sahip değil” diye konuştu.
P-700 füzesinin, kalkış ağırlığı 7 ton olan bir nevi küçük uçak olduğunu ve 2.5 Mach hızıyla uçtuğunu anlatan Kaşin, “P-700 kendi radarına sahip. Aynı anda fırlatılan füzeler uçuş sırasında bilgi değişimi yaparak hedefi eş zamanlı olarak farklı yönlerden vurmak için saldırıyı koordine ediyor” ifadelerini kullandı.
P-1000’in ise zırhlı başlığa sahip olduğunu kaydeden Kaşin, “Bu füze defalarca modernize edildi ve karadaki hedefleri vurabiliyor. Bu tür ağır füzeler özel olarak uçak gemileriyle mücadele için üretiliyor ve 700 kilometre menzile sahip” dedi.
Zhuhai Havacılık Fuarı’nda, 2014 yılında sergilenen Çin CX-1 füzesinin açık bir biçimde, yaygın olarak ihraç edilen Rus P-800 Oniks ile Rusya-Hindistan ortak yapımı Brahmos füzesinden ilham alınarak tasarlandığı ifade eden Kaşin, “CX-1’in rakibi CM-302 aslında Çin Deniz Kuvvetleri’nin kullandığı YJ-12 füzesinin ihraca yönelik modeli. YJ-12 ise Rus lisansıyla Çin’de üretilen süpersonik uçak füzesi X-31 temelinde tasarlandı. Aslında bu füzenin büyütülmüş bir modeli” yorumunda bulundu.
‘ÇİN’İN MENZİLİNİN ARTMASI ABD’DE ENDİŞEYE NEDEN OLDU’
Buna rağmen Çin’in füze yapımında elde ettiği ilerlemenin her halükarda Pasifik’teki askeri ve siyasi duruma büyük etki yaptığının altını çizen Kaşin, “ABD’de endişeye neden oldu. ABD, Çin süpersonik seyir füzesi sayısı ile menzilinin giderek arttığını çok iyi anlıyor. YJ-12 füzesi, ABD’nin Standard SM-2 gibi hava savunma füzelerinin menzili dışında fırlatılabiliyor. Standard SM-6 gibi menzili artırılmış füzelerinin alımı ise çok pahalıya mal olabilir, zira tek bir füzenin fiyatı 4 milyon dolar” dedi.
Öte yandan Rusya’nın yakında daha modern anti-gemi silahı elde etmeyi planladığını belirten Kaşin, “Halihazırda, 5 Mach hızla hareket etme yeteneğine sahip Tsirkon süpersonik füze deneniyor. Bu füzeler, ‘Petr Velikiy’ ve ‘Admiral Nahimov’ nükleer kruvazörlerine konuşlandırılacak” diye konuştu. Kaşin, Rusya ve Hindistan’ın ortak Brahmos projesi kapsamında da yeni süpersonik anti-gemi füzesi üzerinde çalıştığını da sözlerine ekledi.