Nobel Barış Ödüllü Obama'nın bu ödülün hakkını verememesi nedeniyle Trump, Rusya ile bozulan ilişkiler ve dünyanın farklı noktalarındaki askeri çatışmaların da aralarında olduğu birtakım enkazları kaldırmak durumunda kalacak. İç politikada da uzun süredir tartışılan sağlık sigortası ile çözüm bekleyen sistemsel sosyo-ekonomik sorunlar yeni başkanın atacağı adımları bekliyor.
ABD'nin 45. Başkanı Trump'ı bekleyen en zorlu konulardan biri Rusya ile diyalog kurmak olacak. Zira Trump'ın 'Moskova artık her konuda Washington ile uzlaşmayacak' düşüncesini benimsemesi gerekiyor.
Moskova, ABD seçimlerini kazanan aday kim olursa olsun diyaloga hazır olduğunu açıklamıştı. Burada önem arz eden husus, Washington'un eşit seviyede diyaloga hazır olup olmadığı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un daha önce kullandığı "Washington ile diyalog kurulmasını engelleyen faktör, ABD'nin kendisini ayrıcalıklı bir ülke olarak görmesi" ifadesi, durumu açık şekilde yansıtıyor.
Obama'nın halefi, Rusya ile ihtilafa son vermek ve yaptırımları kaldırmak isterse, son yıllarda Rusya'yı düşman olarak gören ve bu tutumundan kolay kolay vazgeçmeyeceği görülen ABD'deki kurulu siyasi düzenin direncini kırması gerekecek.
Trump, Obama'nın bitirmeyi başaramadığı savaşlarla da uğraşacak. ABD'nin uzun süredir müdahil olduğu Afganistan'dan ve özellikle de, ABD ve müttefiklerinin yarattığı ve bugün küresel bir tehdit haline gelen IŞİD'in etkin olduğu Irak'tan askerleri çekmek yeterli olmayacak. Zira IŞİD ve benzeri terör örgütleriyle mücadele, yeni başkanı bekleyen en büyük meydan okumalardan biri olacak.
Bunların yanında IŞİD'in üstlendiği San Bernardino saldırısı ile Orlando'da bir gece kulübünde gerçekleştirilen saldırı, ABD'ye yönelik terör tehdidini güncel bir konu haline getirdi ve ABD de dahil hiçbir ülkede insanların kendilerini güvende hissedemeyecekleri gerçeğini gözler önüne serdi.
POLİTİKA ÜRETİLMESİ GEREKEN ASIL KONU SURİYE KRİZİ
Beyaz Saray'ın yeni sahibinin, öncelikli olarak Suriye kriziyle ilgili politika üretmesi gerekecek. Uzmanlara göre Suriye krizi, özellikle son 1 yıl içinde Rusya ile ABD arasında dolaylı bir diplomatik ihtilaf konusu haline geldi. Eğer Rusya ve ABD orduları arasındaki koordinasyon daha ciddi olsaydı, bu herkesin çıkarına olurdu.
Bu çerçevede Trump'ın seçim kampanyasında Suriye kriziyle ilgili görüşlerini hatırlatmakta fayda var: "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı koltuktan indirme politikası terk edilmeli. Rusya ile birlikte diplomatik çözüm aranmalı."
İç politikada Trump'ı bekleyen ilk görev, halk arasında birliği tesis etmek olacak. Seçim kampanyası sürecinde ABD'nin parti, din, ırk ve çeşitli alanlarda nasıl ayrıştığı görülmüştü.
ABD'deki her sıradan vatandaş için öncelikli bir yere sahip sosyo-ekonomik konular da Trump'ın alacağı kararları bekliyor.
Son dönemde sıklıkla karşı karşıya gelen polis ile azınlık toplulukları arasında diyalog kurulması da bir diğer önemli gündem maddesi.
Ekonomi alanında da, işsizlikle mücadele ve yeni istihdam alanlarının yaratılması amacıyla süratle adım atılması gereklilik arz ediyor. Trump'ın ekonomide atacağı adımlar, ülkenin çeşitli bölgelerinde giderek artan sosyal gerilimi de azaltmak zorunda.
Trump, 6 yıl önce yürürlüğe konan 'Obamacare' adlı Amerikan Sağlık Reformu yasasının halk nezdinde yarattığı sorunlarla da ilgilenmek zorunda. Çözümsüzlük durumunda, ciddi bir kriz çıkabilir ve ABD'liler kabarık tıbbi faturaları ödeyemez duruma gelebilir.