CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, ABD temaslarına ilişkin TBMM'de bir grup gazetecinin sorularını yanıtladı. Heyette yer alan milletvekilleri olarak Adalet Bakanı Bozdağ'ın ABD'li mevkidaşı ile yaptığı görüşmeye katılmadıklarını ancak bilgi aldıklarını ayrıca sivil toplum örgütleri ile yapılan toplantılarda hazır bulunduklarını söyledi.
‘SON SÖZÜ AMERİKAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖYLÜYOR'
ABD ile Türkiye arasında suçluların iadesine ilişkin bir adli yardımlaşma anlaşması olduğunu vurgulayan Aldan, bir de ABD'nin kendi iç hukuku olduğunu kaydetti. Gülen dosyasının aynı zamanda ABD'nin iç hukuk kuralları çerçevesinde de ele alınacağını hatırlatan Aldan, şöyle konuştu:
"Oradaki Adalet Bakanlığı gerekli dosyaları inceleyip Sulh Ceza Hakimi'ne gönderiyor. Sulh Ceza Hakimi incelemeyi yapıyor, bu arada taraflar avukatlarıyla gerekli girişimde bulunabiliyorlar. Bunun sonucunda karar lehte ya da aleyhte çıkabiliyor. Yani iade ya da iade talebinin reddi yönünde. Bunlara karşı temyiz hakkı var. Temyiz hakkı da kullanılabiliyor. Bu süreç ortalama orada yaptığımız gözlemlerle 5 yıl ya da 10 yıl arasında bir süre tutuyor. Bunun sonrasında da son sözü Amerikan Dışişleri Bakanlığı söylüyor. Yani mahkeme iade yönünde karar verse bile, bu temyizden geçse bile son sözü Amerika Dışişleri Bakanı söylüyor."
Fethullah Gülen'in geçici olarak tutuklanmasına ilişkin talebin Türkiye'den ABD'ye iletildiğini kaydeden CHP'li Aldan, "Geçici tutuklama talebi iletilmiş, Sayın Bakan'ın (Adalet Bakanı Bozdağ) bize verdiği bilgi çerçevesinde iletilmiş. Ama şöyle söyleyeyim Amerikan Adalet Bakanlığı dosyayı henüz mahkemeye göndermedi. Mahkemeye gönderdikten sonra verilecek bir karar bu, yani geçici tutuklama kararı. Onun da süresi sınırlı. Yani sonsuza kadar tutuklama gibi bir müessese de yok" diye konuştu.
‘ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN DİREKT İADE ETME GİBİ BİR YETKİSİ VAR MI?'
CHP'li Ömer Süha Aldan, "Gülen'in 5 yıldan önce iade edilmesi mümkün değil mi?" sorusuna "Şu anki verilere göre biraz kolay görünmüyor. Ben size teknik açıdan bir değerlendirmede bulundum. Mevcut sistem bu" yanıtını verdi. Aldan, "ABD Dışişleri Bakanlığı'nın direkt iade etme gibi bir yetkisi var mı?" sorusu üzerine de, "Hayır. Aramızdaki adli yardımlaşma anlaşmamız bu şekilde. Şöyle bir şey var her ülkenin kendi hükümdarlık hakkı var yani yargısı üzerinde. Mecburen siz o prosedüre tabisiniz. Bizdeki uygulama daha farklıdır mesela. Bizde çok daha kısa sürede böyle bir iade gerçekleşebilir. Bizim ülkemizin tablosu budur" dedi.
‘EK BİLGİ İSTENDİ, ONDAN SONRA MAHKEME AŞAMASI OLABİLİR'
Bir başka soru üzerine ABD Adalet Bakanlığı'nın Gülen dosyası ile ilgili Türkiye'den ek bilgi istediğini anlatan CHP'li Aldan, Adalet Bakanı Bozdağ'ın da bu ek bilgilerinin de ulaştırılacağını ifade ettiğini belirtti. Aldan, "Türkiye'nin Gülen ile ilgili ABD'ye gönderdiği tüm bilgi ve belgelerin incelenebilmiş mi?" sorusu üzerine de, "Evet, 6 tane özel savcı görevlendirmişler. Titizlikle incelemişler. Bize verilen bilgi de o yönde. Ek bilgi istiyorlar" diye konuştu. Aldan, Gülen dosyasının şu an ABD Adalet Bakanlığı'nda olduğunu, ilk incelemenin tamamlandığını, ek bilgilerin de ulaştırılmasının ardından mahkemeye gönderilme aşamasına gelineceğini bildirdi.