Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda (AFAD) soruları cevaplayan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "Asit yağmuru riskinin hemen hemen yok denecek kadar azaldığı yönünde bilgiler var. Rüzgar nedeniyle yön değiştirmesi bekleniyor." dedi. Endişeye gerek olmadığını düşündüklerini belirten Kaynak, yetkili tüm kuruluşların ölçümlerini yaptıklarını ve hava durumu tahminleri ile birleşerek yapılan çıkarımların sonucunda bulutların çok fazla etkili olamadan bölgeyi terk edeceğinden emin olduklarını ifade etti.
Yazılı ve görsel basınımızın Ankara temsilcileri ile AFAD'ta gerçekleştirdiğimiz kahvaltı sonrası, gündeme dair soruları cevaplıyorum pic.twitter.com/fM7S4WI9eu
— Veysi KAYNAK (@VeysiKaynak) 28 Ekim 2016
Veysi Kaynak, dün de çeşitli televizyon kanallarında yaptığı açıklamalarda AFAD ve Meteoroloji Genel müdürlüğü olarak tetikte olduklarını, zehirli gaz bulutunun Hakkari sınırından, Hazar Denizi'ne doğru geçeceğini öngördüklerini belirtmişti. Kaynak, "Bunun yağmurla yere inmesi gerekiyor şu anda güney rüzgarları var ama yağmur yok. Yağmur başladığında da Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün yaptığı bilimsel çalışmaya göre, rüzgar yönünü değiştirecek. Çok acil bir tehlike gözükmüyor, inşallah öyle olur" ifadelerini kullanmıştı.
Metoroloji Genel Müdürlüğü asit yağmurları hakkında; "Bugün bölgede güneyli rüzgar akışlarına yağış eşlik etmesi beklenmediğinden asit yağmuru riskinin oldukça zayıf olduğu değerlendirilmektedir.Bu gece saatlerinden sonra ve cuma günü bölgenin tekrar yağışlı bir havanın etkisine gireceği tahmin edilmektedir. Yağışla birlikte bölgedeki rüzgar akışlarının zamanla kuzey yönlere dönmesi beklendiğinden asit yağmuru riskinin zayıf olduğu değerlendirilmektedir" şeklinde açıklama yayınladı. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ise sülfirik asitle ilgili yaptığı açıklamada, kamuoyunda belirtildiği gibi kuvvetli asit yağmurları riskinin olmadığını, yağışların belli bir oranda kirlilik içerdiğini belirtti.
#Suriye-#Irak sınır boyunda etkili olan kum fırtınası, #Mardin’de günlük hayatı da etkiledi
— Mete Sohtaoğlu (@metesohtaoglu) 27 Ekim 2016
📸 pic.twitter.com/ajgsmukSeZ
Kükürt dioksidin yaşam süresinin 1-4 arasında olduğunu belirten Çevre Mühendisleri Odası, Cuma günü Güney-Doğu bölgelerinde yağış beklendiğini hatırlattı; "Bu yağışlar belirli oranda kirlilik içermekle birlikte, kamuoyunda belirtildiği şekilde kuvvetli asit yağmurları (kezzap) etkisinin oluşması söz konusu değildir" dedi.
BÖLGE ŞEHİRLERİNDE TEYAKKUZA GEÇİLDİ
" Yağmur altında kalmayın, dışarı çıkmayın. Yağmur suyunu kullanmayın. Özellikle ilk yarım saatte yağan bölümünü kullanmayın. Yağmur suyunu içmeyin, hayvanlara içirmeyin. Açık havada çalışmayın, spor yapmayın. Pencere ve kapıları açık bırakmayın. Tehlikeye Karşı; kronik hastalığı olanlar için maske kullanmalı" dedi.
1 HAFTADIR YANAN TESİS SÖNDÜRÜLDÜ
Öte yandan IŞİD'in geri çekilirken ateşe verdiği, Musul'un güneyindeki Mişrak'da bulunan kükürt tesisindeki yangının söndürüldüğü belirtildi. Bir hafta önce çıkarılan yangını söndürmek için seferber olan 200 kadar federal polis ve sivil savunma ekipleri, yangını kontrol altına alarak söndürdü. Sivil savunma ekiplerinin şefi General Kadim Selman, AFP haber ajansına yangın sönüdürlene kadar 4.5 kilometrekarelik alanın yandığını belirtti.
Families fleeing #ISIS into toxic fumes from sulphur and oil fires south of #Mosul pic.twitter.com/sDt7esFcbk
— Loveday Morris (@LovedayM) 26 Ekim 2016
Selman, sürekli yön değiştiren rüzgarlar nedeniyle yangını kontrol altına almanın uzun sürdüğünü anlattı. Kilometrelerce alana yayılan zehirli kükürt dioksit gazı nedeniyle Musul'un güneyinde binden fazla kişi sağlık kurumlarına başvurdu. 12 gün önce başlayan Musul operasyonu nedeniyle bölgeden çekilmeye başlayan IŞİD askerlerin ilerlemesini yavaşlatmak ve havadan saldırılara karşı korunmak için için petrol rafinerisi, lastikler ve bölgedeki fabrikaları ateşe vermek gibi yıkıcı yöntemlere başvuruyor. Kilometrelerce alana yayılan zehirli kükürt dioksit gazı nedeniyle Musul'un güneyinde binden fazla kişi sağlık kurumlarına başvurdu.