MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın Habertürk'ten Kübra Par'a verdiği mülakatın ilgili kısmı şöyle:
‘ANAYASA'NIN İHLAL EDİLDİĞİ FİİLİ BİR DURUM ORTAYA ÇIKTI'
MHP, başkanlık konusunda fikir mi değiştirdi? AK Parti Meclis'e başkanlık sistemini içeren yeni bir Anayasa teklifi getirdiği takdirde kesin destekleyecek misiniz?
‘TBMM HALKIN HAKEMLİĞİNE MÜRACAAT ETSİN'
Eğer AK Parti'nin Meclis'e getirdiği teklif sizin ilkelerinize ve kriterlerinize uygun olursa ve referanduma gidilmesi için destek verirseniz, o modeli referandum süresince de destekleyecek misiniz?
‘ÖZAL BAŞKANLIK İSTEDİĞİNDE TÜRKEŞ KARŞI ÇIKTI'
Peki, demokratik açıdan ideal bir başkanlık sistemi önerisi gelirse bunu değerlendirir misiniz?
Hayır, başkanlık sistemini toplum hayatımıza uygun bulmuyoruz. Kurucu liderimiz Alparslan Türkeş Beyefendi, 60'lı yılların sonunda başkanlık sistemini dikkate almış ve kitaplarında da yazmıştı. Rahmetlinin istediği ‘tek Meclis, tek başkan' modeliydi. Ama daha sonra bu fikrinden vazgeçti. Hatta rahmetli Özal bunu zikrettiğinde karşı çıktı. Bu birikimden yola çıkarak biz parti olarak 1997'den sonra başkanlık sistemi hususunda kapıları kapattık. ‘Türkiye şartlarına uymaz' dedik. Bu fikrimizi değiştirmiyoruz.
İyi anlaşılması için tekrar soruyorum. Başkanlık sistemine kapınız tamamen kapalı mı?
Evet. Parti olarak biz başkanlık sistemini doğru bulmuyoruz. Ama halk 'Yok arkadaş, ben uygun buluyorum' derse, buna söyleyeceğimiz bir laf olamaz. Referandum sürecinde kendi tabanınız size 'Bana ne tavsiye edersin?' diye sorunca ne diyeceksiniz? 'Parlamenter sistem' diyeceğiz tabii. Başka ne diyeceğiz… 'Başkanlığa ‘Hayır' deyin, parlamenter sistemi destekleyin' diyeceğiz.
‘REFERANDUMDA DA 'PARLAMENTER SİSTEM' DİYECEĞİZ'
Referanduma götürüp sonra "Başkanlığa ‘Hayır' deyin" demenizde bir çelişki yok mu?
Hayır, hiçbir çelişki yok. Hatta tam tersine takdir edilmeliyiz. Farklı bir düşünce içerisinde olmamıza rağmen, ‘Dönelim bunu halka soralım' dememizin, halkın hakemliğini kabul etmemizin ne tür bir yanlışlığı olabilir? Mesele kilitlendi. Biz desteği AKP'ye vermiyoruz. Başkanlık sistemine de vermiyoruz. Biz desteği halkoylamasına veriyoruz.
"Yönetim krizinin aşılması için elimizi taşın altına koyduk" mu diyorsunuz?
Evet. MHP daha önce de bu tür kriz durumlarında devreye girmiş, örneğin 367 krizinde demokrasinin önüne konulan tıkacı kaldırmıştı. Şimdi yaptığımız da bu. ‘Senin görüşün', ‘Benim görüşüm' diye kayıkçı kavgasına gerek yok. Ülkenin geleceğinin tespit edileceği bir konuda halka sorulmasında fayda var.
Peki, yarı başkanlık?
Ona da kapalıyız.
Partili cumhurbaşkanlığı?
Ona da kapalıyız.
Kesin ve net midir?
Evet, kesin ve net.