WikiLeaks'in son olarak ABD'nin Demokrat Başkan adayı Hillary Clinton ve kampanya sürecine ait gizli belge, yazışma ve konuşmaları yayınlamasının ardından pazar günü Julian Assange'ın Londra'da yaşadığı Ekvador Büyükelçiliği'ndeki internet bağlantısının kesildiği iddia edilmişti. Ekvador Dışişleri Bakanlığı bu konuda sessizliğini korurken Assange'ın elçilikteki sığınmacı statüsünün iptal edilerek binadan kovulacağına dair söylentilere ise açıklık getirdi. Bakanlıktan bir yetkili, "Twitter'da süregelip giden dedikodulara kulak asmıyoruz. Ekvador, Julian Assange'ı korumaya ve 2012 yılında kendisine verilen 'diplomatik sığınmacı' statüsünü sürdürmeye devam edecektir" ifadelerini kullandı.
GÜNDEMDEKİ SURİYE KRİZİYLE Mİ BAĞLANTILI?
Assange'ın internet bağlantısının kesilmesi, Hillary Clinton'ın seçim kampanyasını yürüten John Podesta'nın maillerinin sızdırılmasının ardından yaşandı. Sızdırılan son belgeler, Clinton'un Wall Street'teki yatırım bankalarının yöneticileri yakın ilişkilerini ortaya çıkarmıştı. Bu belgelerde Clinton'ın 2013'te ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan ayrıldıktan sonra ülkenin önde gelen yatırım bankalarından Goldman Sachs'ın bir konferansında yaptığı konuşma da yer alıyor. Belgelere göre Clinton bu konuşmada ülkesinin mümkün olan en gizli şekilde Suriye'de müdahalede bulunmasını istediğini söylemişti.
İDAM CEZASI ALABİLİR
İsveç'in, hakkındaki cinsel saldırıları iddiaları sonrası iadesini istediği Assange, 2012'den beri Londra'nın Ekvator Büyükelçiliği'nde sığınmacı olarak yaşıyor. 45 yaşındaki Assange, ABD'ye gönderilmesi halinde de, gizli bilgileri ifşa etmek suçundan yargılanabilir. Assange, bu yargılama sonucunda idam cezası alacağından emin olduğunu da söylemişti. Assange'ın kurucusu olduğu WikiLeaks sitesi, 2010 yılından bu yana ABD'nin çok gizli Afganistan ve Irak operasyonlarının iç yüzüyle ilgili belgeleri tüm dünya ile paylaşmış ve büyük yankı uyandırmıştı.