Musul operasyonunun başlamasının ardından Hazır Cephesi'ni ziyaret eden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani burada bir basın toplantısı düzenledi.
‘KISA SÜRE İÇİNDE BÜYÜK BAŞARILAR ELDE ETTİK'
Musul'u kurtarma operasyonunun Peşmerge ve Irak ordusu tarafından ortaklaşa yürütüldüğünü vurgulayan Barzani, "Bu amaçla kısa bir süre önce Bağdat'ı ziyaret ederek Başbakan Haydar el İbadi ile bir araya gelmiştik. Orada Musul operasyonuna başlanmasına dair nihai kararı vermiştik. Kararlaştırılan operasyon bu sabah saat 06.00'da başladı ve kısa süre içinde büyük başarılar elde ettik" ifadesini kullandı.
Irak ordusu ile güçlü bir işbirliğinin olduğuna ve uyum içinde hareket edildiğine işaret eden Barzani, şöyle devam etti:
"Bugünkü başarılar da bunun bir sonucudur. Bu aynı zamanda birlikte hareket ettiğimizde neleri başaracağımızın da güzel bir kanıtıdır. Birlikte olursak teröre karşı daha güçlü mücadele edebiliriz. Musul operasyonunda ilk adım bugün atıldı. Bu kolay bitecek bir süreç değildir. Daha çok sürecektir. O nedenle aramızdaki işbirliği ve uyum güçlenerek devam etmelidir. DAİŞ çökecek ve yok olacaktır, bu yakındır. Ancak ondan sonra daha büyük bir terör örgütü ortaya çıkabilir. O nedenle kuvvetli ilişki devam etmelidir. Biz Musul düşmeden de işbirliğine hazırdır, kurtarıldıktan sonra da hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum."
Barzani, operasyonun Musul'un güney ve doğusunda başladığını, Peşmerge güçleri, Irak ordusu ve diğerlerinin görevleri ile sorumluluklarının belirlendiğini söyledi.
‘MUSUL'UN KURTARILACAĞINA OLAN İNANCIM TAMDIR'
Barzani, şu değerlendirmelerde bulundu: "Herkes kendi yerinde kalacak ve daha ileri gitmeyecektir. Ele geçirilen bölgelerle ilgili de anlaşma yapılmış ve daha sonra bir çözüme kavuşturulacaktır. Bu anlamda herhangi bir sorunun yaşanacağını düşünmüyorum. İlk defa Irak ordusu ile Peşmerge güçlerinin kanı DAİŞ gibi bir terör örgütüne karşı savaşırken birlikte akmış ve birbirine karışmıştır. Bu durumun Bağdat ile gelecekteki ilişkilerimizde temel bir esas oluşturmasını temenni ediyorum. Bu operasyonun başarıyla sonuçlanacağına ve Musul'un kurtarılacağına olan inancım tamdır. Tabii ki bu terörün ve teröristlerin biteceği anlamına gelmiyor. Ancak bizim için iyi bir tecrübe ve önemli bir derstir. Bundan sonra tüm sorunlarımızı karşılıklı anlayış, uzlaşı ve barışçıl bir şekilde çözmeliyiz. Bu da gösteriyor ki bundan sonra da Erbil, Bağdat ve uluslararası koalisyon güçleri arasında DAİŞ terörüne karşı mücadelede tam bir işbirliği ve ortaklık olmalıdır."
Koalisyon güçlerine destekleri Irak ordusu ve Peşmerge güçlerine de kahramanlıkları nedeniyle teşekkür eden Barzani, "Bugün DAİŞ'e ağır zayiatlar verdirilmiş ve öldürücü darbe indirilmiştir. Operasyonun ne kadar süreceğini bilemem ancak ne kadar sürerse sürsün biz hazırız" diye konuştu.
‘ERBİL İLE BAĞDAT ARASINDA OLABİLECEK NAHOŞ OLAYLARI ENGELLEMEK İÇİN ORTAK BİR KOMİSYON KURDUK'
Musul halkının emin olmasını isteyen Barzani, şunları kaydetti: "Peşmerge ve Irak ordusu olarak zarar ve ziyan olmadan, katliam yaşanmadan ve intikam arayışları içerisine girilmeden kenti kurtarmak için ciddi bir çaba gösteriyoruz. Amacımız içine düştükleri karanlıktan, zindandan ve zulümden kurtulup özgür ve mutlu bir hayat yaşamalarıdır. Bu onların hakkıdır. Musul'da askeri planın yanında kentin geleceğiyle ilgili siyasi bir programın da olmasını arzu ederdim. Ancak diğer taraflar aceleci davrandı. Bu nedenle Erbil ile Bağdat arasında olabilecek nahoş olayları engellemek için ortak bir komisyon kurduk. Bu komisyon aracılığıyla istenmeyen gelişmeler tespit edilip çözüme bağlanacak. Musul'un hiçbir şekilde Halep olmaması için tüm gücümüzü ortaya koyacağız."
Barzani, "Sayın İbadi Irak'ta bulunan Türk gücünden söz etti. Türk askerinin operasyonda hiçbir rolünün olmayacağına vurgu yaptı. Bu konudaki düşünceniz nedir?" sorusu üzerine, "Bize göre bu konuda karşılıklı anlayış olmalıdır. Ankara ile Bağdat bu konuda uzlaşı yolu bulmalıdır" dedi.
"Irak ordusu, Peşmerge olmadan Musul merkeze girebilir mi?" sorusuna Barzani, şu yanıtı verdi:
"Irak ordusu Peşmerge olmadan Rumadi'ye de girdi. Bana göre girebilir, fakat uyum olması önemlidir. Peşmerge ve Irak ordusunun oynayacağı roller bellidir. Bazı yerlerde ortak olacak bazı yerlerde de herkes kendi görevini icra edecek. Irak ordusu hangi noktada yardıma ihtiyaç duyarsa Peşmerge geri durmayacaktır."
‘HENDEKLERİ GÜVENLİK AMACIYLA KAZIYORUZ GEREKEN YERLERDE KAZIYORUZ'
Barzani, Peşmerge'nin ulaştığı yerlere kazdığı hendeklere ilişkin bir soru üzerine, "Hendekleri güvenlik amacıyla kazıyoruz gereken yerlerde kazıyoruz. Ulaştığımız yerlerde halk ile diyalog halinde olacağız. Bu Kakayi, Şahbek ya da Hristiyan vatandaşlarımızın köyleri olabilir. Daha sonra nasıl çekileceğimizi karşılıklı konuşarak kararlaştıracağız" ifadesini kullandı.
Barzani, Musul'dan olabilecek göç akınına dair bir soruyu, "Kürdistan bölgesinde 2 milyona yakın sığınmacı var. Çok sayıda sığınmacının daha geleceğini öngörüyoruz. Gelmemeleri için çaba gösteriyoruz. Fakat mevcut durumun Kürdistan bölgesinin gücünü aştığını söylemek istiyorum. BM, AB, ABD ve Irak hükümetiyle bu konuyu konuştuk. Kürdistan bölgesinin hiçbir şekilde yeni bir göçü karşılayamayacağını ilettik. Kalacak yer bulabiliriz fakat ihtiyaçlarını karşılayamayız" diye yanıtladı.
‘PEŞMERGE, ELİNDEKİ ZAYIF VE YETERSİZ SİLAH GÜCÜNE RAĞMEN BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATMIŞTIR'
Peşmergenin elindeki silahlara ilişkin soruya karşılık ise Barzani, şunları kaydetti: "Bu silahlar dünyanın herhangi bir devletinin ordusunun elinde olsaydı Peşmerge'nin elde ettiği başarıları kesinlikle elde edemezdi. Peşmerge, elindeki zayıf ve yetersiz silah gücüne rağmen büyük başarılara imza atmıştır. Yaptıkları yardımlardan dolayı koalisyon güçleri ve dost ülkelere teşekkür ediyoruz. Ancak bu silahlar böyle büyük bir savaşı vermek için yeterli değildir. Çok hafif kalmıştır."