Gök, başkanlık sistemi tartışmaları kapandı derken, MHP'nin açıklamasıyla yeniden alevlendiğini, bu açıklamalara AK Parti'nin can simidi gibi atladığını öne sürdü.
"Türkiye'nin yaşadığı sıkıntılar unutuldu, varsa yoksa başkanlık, varsa yoksa Recep Tayyip Erdoğan'ın hayali" görüşünü savunan Gök, Türkiye'nin böyle bir tartışmayı hak etmediğini söyledi.
Gök, derin tartışmaları aşmaları, partiler arası tam bir uzlaşmayı sağlamaları gerekirken, darbeyi yaşadıkları atmosferde toplumu ayrıştırmanın, kimin işine yarayacağını sorarak, bunun Türkiye'yi ayrıştırmaya dönük bir hamle olduğunu ileri sürdü.
‘TÜRKİYE'YE YAPILABİLECEK EN BÜYÜK İHANET'
Yargı bağımsızlığıyla ilgili yapılan çalışmaya da işaret eden Gök, "Neden bu çalışma unutuldu? Bu çalışmayı yürütmüyor muyduk, yargı, hakim, savcıların bağımsızlığı Erdoğan'ın başkanlık hayalinden önemsiz bir konu mu?" sorusunu yöneltti.
‘MHP NET OLMALI'
"MHP'nin başlattığı tartışmada, kendi iç dünyasında da fikir beraberliği sağlayamadığını görüyoruz. Sayın Bahçeli grup toplantısında, '330'un üzerine çıkarsa referanduma gidilir, 367'yi bulursanız zaten mesele yok' diyerek, 330'a nasıl varılacağı sorusunun cevabını vermedi. Bu tartışmayı başlatan MHP'nin, bu tartışmayı bitirmek gibi de yükümlülüğü vardır. MHP, AKP'ye can simidi gibi sunduğu başkanlık hayali çerçevesinde böyle bir teklif Meclis'e geldiğinde, AKP'nin 330 sayısı olmadığına göre 330'u tamamlayacak mı tamamlamayacak mı sorusunu net şekilde kamuoyuyla paylaşması gerekir."
‘HİÇ KONUYU BAŞKA YÖNLERE ÇEKMESİNLER SADECE BU KONUDA NETLEŞSİNLER'
MHP'nin ikircikli değil net olması gerektiğini vurgulayan Gök, sözlerini şöyle tamamladı:
"CHP olarak, böyle bir teklif gelirse kabul etmeyeceğimizi, reddedeceğimizi ifade ediyoruz. MHP ne yapacaktır? 330'a ulaşacak sayıda destek olacak mı olmayacak mı? Hiç konuyu başka yönlere çekmesinler sadece bu konuda netleşsinler. Kamuoyu o zaman onları daha doğru anlar, laflarının ne tarafa gittiği konusunda yorum yapmaz. MHP, 'Böyle bir teklif geldiğinde kesinlikle desteklemiyorum' diyor mu demiyor mu? Ya da '330'a tamamlıyorum' diyerek AKP'yi mi umutlandırıyor? MHP yönetimi, bu soruyu muallakta bırakırsa tartışmaların da odağı olur. MHP'nin bu konuda samimi, net açıklamalarını kamuoyuyla paylaşması gerekir. Sorunu başlatan MHP'dir, bitirmek istiyorlarsa da net duruşlarını söylemek suretiyle bu tartışmayı ülke gündeminden çıkarabilirler."
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da başkanlık sisteminin yeni darbelerin önünü açacağını iddia ederek, "Kimse demokrasiye sahip çıkmaz o zaman. Bizim Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu dahi başkan olsa biz başkanlığa karşıyız" dedi.
Ağbaba, Malatya'da CHP İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, başkanlık sistemi ve Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadeleye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Başkanlık sistemi konusundaki açıklamaları nedeniyle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi eleştiren Ağbaba, devletin gelenekleri ve temel değerleri yok olduğu için 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığını savundu.
Darbenin panzehrinin, parlamenter demokrasi olduğu görüşünü dile getiren Ağbaba, "Başkanlık yeni darbelerin önünü açar. Kimse demokrasiye sahip çıkmaz o zaman. Bizim Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu dahi başkan olsa biz başkanlığa karşıyız" ifadesini kullandı.