Gazete, Yıldırım'ın MHP lideri Devlet Bahçeli'nin açıklamalarından sonra güçlü bir başkanlık sisteminin istikrar için hayati önemde olduğunu söylediğini aktardı.
"Türkiye'nin Batılı müttefikleri ve yabancı yatırımlar, önemli bir NATO üyesi ve gelişmekte olan ekonomideki denge ve denetim mekanizmalarının geçen temmuz ayında 270 kişinin öldüğü darbe girişiminden bu yana erozyona uğramasından duydukları kaygıyı giderek daha yüksek sesle dile getiriyorlar. 2003'ten bu yana Türkiye'de siyasi hayata hakim olan Erdoğan, uzuhn süredir parlamenter sistemin yerine başkanlık sistemi getirme istediğini söylüyor. Kurucusu olduğu iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi, güçlü bir karar verme mekanizmasının önünü açacak, geçmişteki onyıllarda görülen çalkantılı koalisyon siyasetine geri dönüşü önleyecek Amerikan tipi, icracı başkanlıktan yana. Karşıtlarıysa, değişikliklerin basın ve yargı özgürlüğünün altını oyan ve iktidarı kendi elinde toplayan bir liderin iktidarını daha da güçlendireceğine dikkat çekiyor."
'SEMBOLİK CUMHURBAŞKANLIĞINDAN UZAKLAŞTI'
Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı makamının sembolik yapısından uzun süredir uzaklaştığını belirten Financial Times, Olağanüstü Hal döneminin, Erdoğan'a ülkeyi kanun hükmünde kararnamelerle yönetme imkânı sunduğunu vurguladı.
Gazete bazı kamuoyu yoklamalarının Erdoğan'ın başkanlık sistemini referanduma götürmesi durumunda, destek almakta zorlanacağını gösterdiğini söylemekle birlikte, bazı uzmanların da Erdoğan'ın darbe girişimine gösterdiği tepkinin popülaritesini arttırdığını söylediğini aktardı.
Haberde görüşlerine yer verilen Kadir Has Üniversitesi'nden Akın Ünver, Erdoğan'ın referandumu kazanabileceğini söyledi. Ancak Ünver referandumun istikrar getireceği konusunda şüpheli. Ünver "Keskin bir seçim kampanyası karşılığında keskin bir siyaset gerektirir ve bu şu anda Türkiye'nin içinde bulunduğu kısırdöngü" dedi.