LİZBON SÖZLEŞMESİ'NDEKİ 50. MADDENİN UYGULAMAYA GEÇİRİLMESİ İÇİN PARLAMENTO ONAYI GEREKİYOR
İngiltere'nin yasal olarak AB'den ayrılma sürecini başlatan Lizbon Sözleşmesi'ndeki 50. maddeyi uygulamaya geçirmesi için parlamentonun onayını alması gerekiyor
İtiraz, Yatırım Müdürü Gina Miller adında bir iş kadınının mahkemeye başvurmasıyla başladı. Miller, Yüksek Mahkeme'ye yaptığı başvuruda, hükümetin yetkisini aşmakla suçlayarak söz konusu bu görüşmelerin de geçerli olmayacağını savundu.
Anayasa avukatı ve Bağımsız Milletvekili Lord Pannick'in başında bulunduğu hukukçularla birlikte hareket eden Gina Miller, hükümetin, İngiltere'nin Avrupa Birliği'ne üye olurken imzaladığı 1972 tarihli Avrupa Ekonomik Topluluğu Anlaşması'na göre kişi haklarını ihlal ettiğini savunuyor.
Bakanlar ise bu görüşmeleri İngiliz hukuk geleneğinde 'Kraliyet ayrıcalığı' olarak yorumlarken bunun için parlamentodan onay almak zorunda olmadıklarını söyledi.
KARARIN PAZARTESİ GÜNÜ AÇIKLANMASI BEKLENİYOR
Kararın İngiltere ve Galler'in başyargıcı Lord Thomas tarafından pazartesi günü açıklanması bekleniyor.
May geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Brexit görüşmelerinin önümüzdeki Mart ayının sonuna kadar başlayacağını 2019 Mart ayında da İngiltere'nin tamamen AB'den ayrılabileceğini kaydetmişti.