'AB YASALARI İNGİLİZ YASALARINA ÇEVRİLECEK'
Muhafazakar Parti Genel Başkanı May, partisinin Birmingham'da bugün başlayan yıllık kongresinin açılışında yaptığı konuşmada 50. maddenin devreye sokulmasının ardından AB ile yürütülecek müzakerelerle ilgili "İngiliz halkı ve AB ile ilişkilerin geleceği için en iyi anlaşmaya varmak istiyorum" dedi. May, AB'den ayrılınca İngiltere'nin bağımsız bir ülke olacağını ancak birlik ile iyi ilişkilerin sürdürülmesinin önemli olduğunu dile getirerek ülkesindeki AB yasalarının yerine İngiliz yasalarının konulmasını sağlayacak yasa tasarısı hazırlayacaklarını açıkladı.
İngiliz lider, 23 Haziran'da yapılan AB referandumunda sandıktan çıkan Brexit sonucuna değinerek, "Bazı siyasiler, demokratik olarak seçilmiş siyasiler, halen referandumun geçerliliği olmadığını söylüyor. İkinci bir referanduma ihtiyaç olduğunu dile getiriyor. Referandum sonucu yeterince açık. Referandum sonucu meşru. Brexit, Brexit demektir ve biz bunu başaracağız. Britanya, AB'den ayrılacak." dedi.
May, İptal Yasa Tasarısı isimli yeni yasa tasarısıyla, İngiltere'nin AB üyeliğiyle kabul ettiği 1972 tarihli Avrupa Toplumları Yasası'nın feshedileceğini belirterek "Böylece Birleşik Krallık bağımsız bir ülke olacak ve kendi yasalarını kendi düzenleyecek" dedi.
'BU YASALARI YÜRÜRLÜKTE TUTMALI MIYIZ? PARLAMENTODA KARAR VERECEĞİZ'
May ayrıca, yasa tasarısının, AB'den ayrıldıktan sonra daha yumuşak geçiş sağlayacağını belirten "Avrupa yasaları, İngiliz yasalarına çevrilececek. Daha sonra bu yasaları tartışacağız. Bu yasaları değiştirmeli miyiz? Yürülükte tutmalı mıyız? Bunlara parlamentoda karar vereceğiz" ifadelerini kullandı.
İngiltere, 23 Haziran'daki tarihi referandumda Avrupa Birliği'nden ayrılma yönünde karar almıştı. Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesi AB üyesi ülkelerin birlikten çıkışını düzenliyor. 50. maddenin yürürlüğe girmesinin ardından başlayacak müzakere süreciyle İngiltere'nin AB'den resmen çıkmasının en fazla iki yıl sürmesi öngörülüyor.
İPTAL YASA TASARISI, AVRUPA TOPLUMLARI YASASI'NIN YERİNİ ALACAK
İptal Yasa Tasarısı 44 yıl önce İngiltere'nin AB'ye girişini sağlayan Avrupa Toplumları Yasası'nın yerini alacak. AB üyeliğiyle ülkede yürürlükte olan yasaların hepsi İngiliz yasasına çevrilecek. Yeni yasa tasarısı gelecek yıl ilkbaharda parlamentoya sunulacak ancak ülke AB'den resmen ayrılmadan önce yürürlüğe girmeyecek.
HÜKÜMETİN KESİNTİLERİ PROTESTO EDİLDİ
Bu arada, iktidardaki Muhafazakar Parti'nin kongresinin yapıldığı sırada Birmingham kent merkezinde bir araya gelen çok sayıda gösterici, hükümetin kemer sıkma uygulamalarını protesto etti. Ülkedeki bazı işçi sendikalarının da destek verdiği, sosyal medya platformları üzerinden organize edilen ve yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı protestoda göstericiler, "Muhafazakarlar defolun" sloganı atarken ellerinde ise, "Sosyal yardımları değil, savaşı kesin" ve "Muhafazakarların yönetimine karşı koyun" yazılı pankartlar tuttu.