Kabil’deki basın toplantısı sırasında Sputnik’in sorularını yanıtlayan Afganistan Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Ahmedcan Naim, bakanlığın sonuçları henüz kapsamlı biçimde açıklanmayan araştırmalarını değerlendirdi.
‘NEREYE VE KİME GİDİLMESİ GEREKTİĞİNİ BİLMEK ÇOK ÖNEMLİ’
Psikolojik rahatsızlıkların bu kadar yaygın olmasının, ülkenin onlarca yıldır yaşadığı çeşitli krizlerden kaynaklandığını kaydedn Dr. Naim, şöyle devam etti:
“Elbette sağlık uzmanları, giderek tüm dünyayı içine alan geniş krizlere tepki vermek zorunda. İlk psikolojik yardım, bu tepkinin en önemli parçası. Krizler, beraberinde insan psikolojisine meydan okuyan sorunlarını da getiriyor. Birey huzur, bir çıkış yolu bulmaya, kurtulmaya; bu tür meydan okumalara hummalı bir biçimde yanıt bulmaya çalışıyor ve sonuç olarak yanlış kararlar alıyor. Her şeyden önce ruh sağlığı için yanlış. Telaşa direnmek, rahat edeceği ortamı aramak insana özgü ama yanlış besleme, yetersiz sağlık bakımı ve aile kurma sürecindeki hatalar iz bırakıyor. Küresel krizlerin bireyin sağlığına etki mekanizması böyledir. Bu yüzden, nereye ve kime gidilmesi gerektiğini bilmek ve bunu vaktinde yapmak çok önemli. Sağlık uzmanların yardımı ihmal edilmemeli.”
Kunar vilayetinde test edilen psikolojik hastalıkların nedenlerini bulma ve acil müdahale programı programının beklentileri karşılaması durumunda diğer bölgelerde de uygulanacağını belirten Dr. Naim, “Programda 78 sağlık uzmanı yer alıyor. Savaş, şiddet, başarısızlıklar sonucu zarar görenlere ilk psikolojik yardım sunuyorlar. Bir yılda 2 bin 117 kişiye yardım yapıldı. Bu tedbirlerin ne kadar etkili olduğuna bakacağız. Başarılı olması durumunda diğer vilayetlerde de uygulayacağız” ifadelerini kullandı.