Miller, Türk Akımı projesinin planlanandan önce tamamlanması ihtimalini de dışlamadığını belirtti. "Projenin her iki kolunun da Aralık 2019'a kadar tamamlanması planlanıyor" diyen Miller, "Gazprom deniz altından geçen boru hatları inşa etme konusunda bir hayli deneyimli. Bu nedenle projeyi hayata geçirme grafiğini hızlandırabileceğimizi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
'TÜRK AKIMI PROJESİNİN İNŞAATINA 2018'DE BAŞLANACAK'
Miller, Türk Akımı projesinin inşaatınaysa 2018'de başlamayı planladıklarını söyledi.
'PROJENİN HER İKİ KOLUNUN İNŞAAT FİNANSMANINI DA GAZPROM ÜSTLENECEK'
"Projenin denizden geçecek kısmı Gazprom'a ait olacak ve şirketimiz projenin hem birinci hem de ikinci kolunun inşaatının finansmanını üstlenecek" diyen Miller, "Projenin Türk pazarına doğalgaz sağlayacak birinci kolunun gaz transfer altyapısının inşaatınıysa Botaş gerçekleştirecek ve finanse edecek. Doğalgazın Avrupa pazarına gönderecek transfer altyapısının oluşturulması içinse ortak bir şirket kurulacak" bilgilerini paylaştı.
NOVAK HEM GAZPROM HEM BOTAŞ DEMİŞTİ
'TÜRKİYE, TÜRK AKIMI'NIN İKİNCİ KOLUNU KENDİ DOĞALGAZ İHTİYACI İÇİN KULLANABİLİR'
Bu arada Miller, Türk Akımı'nın Avrupa'ya gaz sevkiyatı için yapılacak olan ikinci kolu üzerinden sev edilmesi planlanan doğalgazı Türkiye'nin kendi ihtiyaçları için kullanması ihtimalini de dışlamadığını belirtti. Miller şunları söyledi: "Avrupa pazarına 15.75 milyar metreküp gaz sevkiyatından bahsediyoruz. Bu da sadece Türk pazarında Rus gazına olan talep artmadığı sürece geçerli, ki bu ihtimali dışlayamayız. Türk pazarının büyüyen bir pazar olduğunu anlamamız gerekiyor. Türk pazarı çok dinamik ve şu anda Gazprom'un en büyük pazarlarından da biri."
Türk Akımı'nın bir kolu üzerinden Türkiye'ye gaz sevkiyatı yapılması ikinci kolu üzerinden de Avrupa ülkelerine gaz transferi yapılması planlanıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İstanbul'a dün gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Türk Akımı hakkında imzalanan hükümetlerarası anlaşma ile projenin hukuki temeli oluşturulmuş oldu.