Avrasya Tüneli’nin Harem'deki şantiyesine gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada makam otomobilinin şoför koltuğuna oturdu. Erdoğan'ın yanına Başbakan Binali Yıldırım, arka koltuğa da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan bindi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kullandığı makam aracıyla Harem'den Avrasya Tüneli'ne girerek, Avrupa yakasına geçti. Erdoğan, buradan dönüş yaparak, yeniden Harem'e geldi. Erdoğan'a, Harem'deki şantiyede tünele ilişkin brifing verildi.
Erdoğan, brifingin ardından yaptığı konuşmada, bugün Türkiye'nin tarihi projelerinden birinin daha son testini yaptıklarını belirterek, 20 Aralık'ta tünelin açılışının yapılacağını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 yılda ulaşım sektöründe tarihi adımların atıldığını vurgulayarak, "'Olmaz' denilenler hamdolsun oldu, 'yapılamaz' denilenler yapıldı. 'Bırakın canım bunlar palavra' diyenler, aldandı ve bunlar hayata hamdolsun geçirildi. Bizler doymadık, 'Çok çalışacağız, çok gayret edeceğiz' ve milletimizin asırlardır beklentilerini inşallah gerçekleştirmek suretiyle hayata geçireceğiz' dedik" diye konuştu.
‘AZ ÖNCE BİZLER, ŞÖYLE BİR TEST YAPALIM DEDİK’
Bugün itibarıyla Marmaray'ı kullanan kişi sayısını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'a sorduğunu ve 156 milyon yanıtını aldığını aktaran Erdoğan, "29 Ekim 2013'ten bugüne 156 milyon Marmaray'dan, Asya kıtasından Avrupa, Avrupa kıtasından Asya'ya geçmiş oldu. Tabii bunlar hayaldi, gerçek oldu. Şunu da biliyorduk, hayali olmayan bir şeyin gerçeği de olmazdı. Bunlar o inancın, o azmin içinde olanların gerçekleştireceği işlerdir. Bu gerçekleşti. Bu raylı sistemdi. Şimdi lastikli sisteme geçiyoruz. Lastikli sistem çift katlı. Az önce bizler, 'Şöyle bir test yapalım' dedik, Asya'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan Asya'ya aracımızla gittik, döndük." dedi.
[Video] Cumhurbaşkanı Erdoğan Avrasya Tüneli'nden geçti https://t.co/G1OYhGuqwX pic.twitter.com/ixWThdKGsZ
— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) October 8, 2016
Erdoğan, Avrasya Tüneli'nin Türkiye-Kore iş birliğiyle yapıldığına değinerek, inşaat süresiyle işletme süresi bir arada olmak kaydıyla 30 yıl 6 ay, 20 Aralık'tan itibaren 26 yıl firmaların burayı işleteceğini ve yap-işlet-devret sistemiyle daha sonra devlete bırakılacağını anlattı. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu anlayış, bu mantık aslında Türkiye Cumhuriyeti tarihinde devlet olarak, devletin işletilmesinde, devletin yürütülmesinde bir bütçe yapma anlayışının, bir çeşitliliğin nasıl olacağını, hazırdan mı yoksa yeni yeni bütçe tasarımlarıyla kaynak çeşitlendirmesiyle mi olacağını, işte bunları biz 14 yıl içerisinde ülkemizde gösterdik. Bu tabii bizim bütün yatırımlarımıza hız kazandırdı. Hele hele ulaşım altyapısında, üst yapısında, sağolsun uzun yıllar Ulaştırma Bakanım olarak çalışan Binali Yıldırım kardeşimle bunları başarılı bir şekilde yürüttük, sürdürdük. Şimdi de Başbakan olarak Sayın Yıldırım'la inşallah bunları yine başarılı bir şekilde sürdüreceğiz.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü bizim bir medarı iftiharımız oldu. Dünyanın en geniş asma köprüsü olarak bu anılacak. Osmangazi Köprüsü aynı şekilde bizim iftihar vesilemiz, İstanbul-İzmir arasını hemen hemen yarı yarıya indiren bir yol haline geldi. Birinci etabını açtık, şu anda köprümüz çalışıyor. Yolların yapımı hızla devam ediyor. İznik'e kadar olan bölümünü zaten açılışta gerçekleştirmiştik. Bununla kalmadık. Şimdi Avrasya Tüneli bu işin bir adımı oluyor. Fakat bizim için önemli adımlar 2018'in başında havalimanın birinci etabını, 90 milyon yolcu kapasiteli kısmını açacağız. Tamamı bittiği zaman 150 milyon yolcu kapasiteli, hatta 200 milyona kadar çıkacak bir adım olacak. O da hızla devam ediyor şu anda. İnşaat yaklaşık, kaba inşaat olarak yüzde 40'a doğru ulaştı."
‘KANAL İSTANBUL’UN YAKIN BİR ZAMAN İÇİNDE İHALESİ YAPILACAK’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz'i Marmara'ya bağlayacak Kanal İstanbul Projesi'nin yakın bir zaman içinde ihalesinin yapılacağını bildirerek, şunları söyledi:
"Bütün bunlarla beraber, bir diğer adım olarak inşallah bu projenin (Avrasya Tüneli) bedeli, —tabii önem arz ediyor- o da 1 milyar 250 milyon dolar. Tabii burada artık her şey hız kazandığı için bizi ayrıca mutlu ediyor ve bütün bu tüneller birbirine bağlanıyor, bir taraftan Yenikapı'ya ulaşmamız, Yenikapı'ya Taksim'den gelenlerin metro sistemiyle, oradan Anadolu yakasına geçerken yine aynı sistemle buluşmaları, bütün bunlar artık Türkiye'de bizi nereden nereye götürüyor, bu anlamda çok çok önemli. Artık ağır vasıtalar hepsi malum, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçiyor dolayısıyla Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün böyle bir yük alma durumu kalmadı, geçti o iş ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden zaten böyle bir yük kalmadı, yok ve şimdi burasının da 20 Aralık itibarıyla hayata geçmesiyle bir defa 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün otomobil yükü de ne yapacak, ciddi manada azalacaktır. Bunun bize kazandıracağı başka şeyler de var. En önemlisi yıllık buradaki yakıt tasarrufu çok çok önemli ve bu yakıt tasarrufu mesafenin bu denli kısalması sebebiyle yılda 160 milyon liralık yakıt tasarrufunu sağlayacağız. Bu çok önemli… Bununla birlikte de bizim akaryakıt teminindeki sıkıntımızı büyük ölçüde aşmış olacağız. Zaman tasarrufu sağlayacak bize. Zaman tasarrufuyla, 'vakit nakittir' olayı burada bir araya gelmiş oluyor, bunu da bu şekilde gerçekleştirmiş oluyoruz."
‘HAVALAR SİSLİYMİŞ, DENİZ DALGALIYMIŞ FİLAN, BÖYLE ENDİŞELER OLMAYACAK’
Tünel için her türlü güvenlik önleminin düşünüldüğünü ve uygulandığını vurgulayan Erdoğan, "100 yıllık bu projeyle artık 'Havalar sisliymiş', 'Deniz dalgalıymış' filan, böyle endişeleri taşıma durumumuz olmayacak, ister Marmaray'ı kullan raylı sistemle ister Avrasya Tüneli'yle aracınla burayı kullan…" dedi.