3803 YABANCI IŞİD MİLİTANI İNCELENDİ
IŞİD'e katılan insanların hangi sosyal ve ekonomik nedenlerle hareket ettiğini gün ışığına çıkarmak amacıyla yapılan araştırma için IŞİD'e biat eden yabancı savaşçılar arasından seçilen 3803 militanla ilgili bilgiler kullanıldı. Bilgiler, IŞİD'den sızdırılan personel verilerinden sağlandı; ayrıca 'Gallup Dünya Anketleri' ve 'Dünya Değerleri' gibi şirketlerden sağlanan yorumlar da kullanıldı. Bu militanların geldikleri ülkeler, yaşadıkları ülkeler, yaşları, cinsiyetleri, eğitim seviyeleri, dini inançları ve daha önceki cihatçılık deneyimlerinin incelendiği araştırma sonucunda militanların çoğunluğunun geldikleri ülkelerdeki ortalama bireylerden daha zeki ve eğitimli oldukları da ortaya çıktı.
.@WorldBank study:ISIS recruits are highly educated — no link between poverty/inequality, education & radicalizationhttps://t.co/FGmA8z8MZN pic.twitter.com/gSvyTlElRb
— David Daoud (@DavidADaoud) 6 Ekim 2016
İSTEDİKLERİ POZİSYONLARI IŞİD'E BİLDİRDİLER'
Araştoırmada kullanılan militanların yüzde 30'luk bir kısmının IŞİD'e katılmadan önce örgüt yapısında hangi pozisyonu istediklerini de başvurularında belirtti. Eğitimli grupların en çok istedikleri pozisyonlar ise örgüt içi yöneticilik veya intihar bombacılığı olarak sıralanmış.
DAHA ÖNCE İŞ SAHİBİLER
EN ÇOK KATILIM HANGİ ÜLKELERDEN?
Araştırmada IŞİD'e hangi ülkelerden en çok katılımın yaşandığı da ortaya konuyor. Buna göre, Suudi Arabistan, Tunus, Fas, Türkiye ve Mısır, IŞİD'e en çok insan kaptıran ülkeler arasında geçiyor. Ülkelerin zenginlik seviyeleri ise şaşırtıcı başka bir gerçeği ortaya koyuyor. Kişi başına düşen gayri safi milli hasılanın hesaplanması ile ölçülen kriterlere göre IŞİD'e en çok yabancı savaşçı yollayan ülkeler, zenginlik seviyesi daha yüksek olan ülkeler arasındna çıkıyor. Buna göre yoksulluk dorğudan terör örgütüne katılıma yol açan bir kriter olarak öne çıkmasa da ekonomik ve sosyal statü insanların katılım kararlarını etkileyen etmenler arasında.
1 in 10 ISIS recruits willing to become suicide bombers, leaked documents show https://t.co/LBWMoKSpwS pic.twitter.com/TAwTUsaOMu
— RT UK (@RTUKnews) 18 Nisan 2016
YENİ İŞ İMKANLARI VE SOSYO-KÜLTÜREL STATÜLER GELİŞTİRİLMELİ
Araştırmacılar, ülkelerin yeni iş sahaları yaratma ve insnaların sosyo-ekonomik statülerini iyileştirme yönünde atılacak adımların radikal terörizmin yayılması önünde ciddi bir engel teşkil edebileceği görüşünde birleşiyor.