'AMAÇ VATANDAŞLARIN BİLİNCİNİ ARTIRMAK'
Mostar Demokrasi Ajansı Müdürü Dzenana Dediç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halkın TSİ 11.00 ila 20.00'de sembolik oylarını kullanabileceğini belirterek, amaçlarının vatandaşların bilincini artırmak olduğunu söyledi.
Halkın yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle 8 yıldır seçime gitmediğini vurgulayan Dediç, "Özellikle gençlerin bilinçlenlenmesini istiyoruz. Yaptığımızın seçim sonuçlarını etkilemeyeceğini biliyoruz ancak daha iyi bir gelecek için mesaj gönderiyoruz" dedi.
'BU ŞEHRİN BİR GELECEĞİ OLDUĞUNU GÖSTERMEK İSTEDİK'
Mostar Gençlik Meclisi Başkanı Ivo Carapina da 18 yaşını geçmiş ve oy kullanma hakkına sahip birçok gencin Mostar'da 2008'den beri kendisini ifade edemediğine işaret ederek, "Mostar'ın, seçim yapılmayan tek şehir olduğuna dikkati çekmek istedik. Vatandaşların ne düşündüğünü görmek ve bu şehrin bir geleceği olduğunu göstermek istedik" diye konuştu.
'Sembolik' oyunu kullanmaya gelen İzet Doriç, Mostar'ın eski günlerine dönmesi temennisinde bulunarak, seçimler için yıllardır süren anlaşmazlıkları 'siyasilerin ayıbı' şeklinde nitelendirdi.
Mostar'daki sembolik oy kullanma işlemleri sırasında vatandaşlara, "Gelecekteki 10 yılda kendinizi Mostar'da görüyor musunuz?", "Şimdiki durumu birden beşe kadar derecelendirin.", "Mostar'da seçim olsa oyunuzu kullanır mısınız?" ve "Mostar'da seçimlerin yapılmaması sizce insan hakları ihlali mi?" soruları yönlendiriliyor.
MOSTAR SORUNU NASIL BAŞLADI?
Bosna Hersek'te 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşın ardından altı belediyeye bölünen ve bu şekilde yönetilen Mostar'daki bölünmüşlüğü sona erdirmek üzere dönemin Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Paddy Ashdown tarafından 2004 yılında düzenlenen 55 maddelik Mostar'ın statüsü ile Mostar tek belediye haline getirilmiş, icranın başı belediye başkanı, yasama organı ise şehir konseyi olarak belirlenmişti.
Ancak söz konusu düzenlemenin Hırvatların karşı çıkması nedeniyle hala onaylanamaması kentteki birçok konunun "kilitlenmesine" neden oldu. Statüyle ilgili bu sorun yüzünden 2008 yılından bu yana şehirde yerel seçim yapılamamıştı.
Yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle Mostar'da bu yıl da seçim yapılmıyor.
YEREL SEÇİMLERDE YAKLAŞIK 30 BİN 500 ADAY YARIŞIYOR
Bu arada, Bosna Hersek Merkez Seçim Kurulu'ndan (CIK) yapılan açıklamada, TSİ 12.00'ye kadar kayıtlı seçmenlerden yüzde 16,17'sinin oylarını kullandığı belirtildi.
CIK Başkanı Ahmet Santiç, düzenlediği basın toplantısında, ülkede yapılan yerel seçimlerde her şeyin seyrinde ilerlediğini ifade ederek, bazı belediyelerde oy kullanma işlemlerinin 15 dakikalık gecikme sonrası başladığını kaydetti.
Öte yandan, Bosna Hersek'teki kayıtlı 3 milyon 263 bin 906 seçmen, yurt içi ve yurt dışında kurulan 5 bin 469 sandıkta TSİ 20.00'ye kadar oylarını kullanabilecek.
Seçimlerde, yerel yönetimler için 171 bağımsız aday ile ülkede faaliyet gösteren 102 parti ve 103 siyasi koalisyondan adaylar olmak üzede toplamda yaklaşık 30 bin 500 aday yarışıyor.
Yerel seçimlerin 4 yılda bir yapıldığı Bosna Hersek'te seçmenler, Bosna Hersek Federasyonu'nda 74 ve Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde 57 olmak üzere 2 otonom yapıda toplam 131 belediye başkanı ve belediye meclis üyelerini belirlemek için oy kullanıyor.