Dayton Barış Antlaşması'ndan sonra, Sırp Cumhuriyeti'nde yapılan ilk referandum olma özelliği taşıyan Sırp Cumhuriyeti Günü Referandumu'nda 1 milyon 219 bin 399 kişinin oy kullanabileceği açıklandı.
Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi'nin daha önce 'anayasaya aykırı' olduğunu bildirdiği referandumu, entite sınırları içindeki Boşnaklar boykot edecek. Referandumu 'bağımsızlık referandumunun provası' olarak gören Boşnak siyasiler, daha önce birçok kez entite sınırlarındaki Boşnak halkına referandumu boykot etme çağrısında bulunmuştu.
Referandumu Düzenleme Komisyonu tarafından, oy kullanma işleminin başlamasının ardından her iki saatte bir düzenlenecek basın toplantılarıyla son gelişmelerin kamuoyuna aktarılacağı bildirilirken, resmi olmayan ilk sonuçların ise gece yarısına kadar açıklanmasının beklendiği ifade edildi.
Sırp Cumhuriyeti'ndeki referandumu takip etmek için 250 civarından ulusal ve uluslararası medya kuruluşunun akreditasyon yaptırdığı aktarıldı.
Referandumda vatandaşlara "9 Ocak’ın Sırp Cumhuriyeti Günü olarak kutlanmasını destekliyor musunuz?" sorusu yöneltiliyor.
RS'teki referanduma katılanlar TSİ 20.00'ye kadar oy kullanabilecek.
Sırp Cumhuriyeti’nin kurulmasına ilişkin bildiri 9 Ocak 1992'de kabul edilmişti. Bu nedenle bu tarih, entite sınırları içerisinde 'Sırp Cumhuriyeti Günü' olarak kutlanıyordu. Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi, Kasım 2015'te aldığı kararla, Sırp Cumhuriyeti Günü’nün kutlanmasının 'anayasaya aykır'" olduğuna hükmetmiş ve ilgili kanunun değiştirilmesini istemişti. Mahkeme gerekçeli kararında, 1992 yılındaki bildirinin ülkedeki Boşnak ve Hırvat temsilcilerin katılımı olmadan kabul edildiğini ve tek taraflı olduğunu belirtmişti.
Mahkemenin kararını hiçe sayarak 9 Ocak’ı kutlamaya devam edeceklerini açıklayan Bosnalı Sırplar, Sırp nüfusun yoğun yaşadığı entite sınırları içinde referanduma gitme kararı aldı.
Konuyu görüşmek üzere geçen hafta yeniden toplanan Anayasa Mahkemesi üyeleri, yapılması planlanan referandumun da anayasaya aykırı olduğunu ve durdurulması gerektiğine karar verdi.