HDP-Barzani görüşmesinde 'sınırın her iki tarafındaki Kürtler arasında diyalogun sağlanması ve Türkiye'de yeni çözüm süreci mesajları öne çıkarken, Erbil-Bağdat hattında yeni pazarlıklar gündemde.
Musul operasyonu öncesi Irak'taki diplomasi trafiğini, operasyonun detaylarını, Suriye ve Iraklı Kürtlerin akıbetini ve Türkiye'nin Kürt sorununa ilişkin çözüm seçeneklerini Moshe Dayan Merkezi'nden Ortadoğu araştırmacası Cenk Sağnıç ile konuştuk.
'İBADİ-BARZANİ ARASINDA KAZAN KAZAN DURUMU MEVCUT'
'IRAKLI KÜRTLER PETROL ANLAŞMASINDAN SONRA MUSUL'A GİRMEME TAAHHÜDÜ VERDİ'
Kürdistan tarafının Bağdat ziyaretinde ana motivasyon faktörlerini Kerkük petrollerini masaya yatırmak ve Musul operasyonunda kente önce kimin gireceği konusunda bir istişare sağlamak olarak sıralayan Sağnıç, Irak merkezi hükümeti ve Kürdistan bölgesi arasındaki pazarlığın detaylarınına dair şu değerlendirmeyi yaptı:
'IKBY, TÜRK VARLIĞINI BAĞDAT'A KARŞI BİZ KOZ OLARAK KULLANIYOR'
'TÜRK ASKERİNİN IRAKLILARIN YERİNE OPERASYONU YAPMASI MÜMKÜN DEĞİL'
Türkiye'nin askeri etkisinin bölgede bir sınırı olduğunu ve Türk askerlerinin Musul'a girmesi veya Iraklıların yerine Musul operasyonunu yapmasının mümkün olmadığını dile getiren Sağnıç şöyle devam etti:
'KÜRTLER AÇISINDAN GELİŞMEYE BAŞLAYAN YENİ BİR DİYALOG SÜRECİ'
'HDP'NİN İKİNCİ BARZANİ ZİYARETİ, SÜRECİN İŞLEDİĞİNİN GÖSTERGESİ'
'SURİYELİ KÜRTLERİN EN BÜYÜK ŞANSSIZLIĞI, PYD'NİN TÜRKİYE MERKEZLİ OLMASI'
Rojava'da Barzani üzerinden bir sistem inşa etmenin mümkün olmadığını dile getiren Sağnıç "Bugün PKK'ye bağlı güçlerin Suriye'de en azından 50-60 bin kadar çok ciddi savaş tecrübesi olan ağır silahları olan bir gücü var. Bunların toplum içindeki gücü azımsanabilecek bir düzeyde değil. Afaki bir konunun ciddi görüşmeler esnasında konuşulacağını düşünmüyorum. Ama elbette ki Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Suriye'deki etkinliğinin artması demek, ilişkilerin Türkiye ile biraz daha dengelenemesi neticesini doğurur. İşin hakikatine bakarsak, Suriye Kürtleri'nin Türkiye ile ilişkilerindeki en büyük şanssızlıkları Suriye Kürdistan bölgesindeki ilerici, öncü gücünün Türkiye orijinli bir hareket olması. Hal böyle olduğu için ilişkileri dengeye oturtmak mümkün olmuyor. Çünkü her iki tarafta da yaşanan olaylar bu ilişkileri etkiliyor" değerlendirmelerinde bulundu.
'TÜRKİYE-YPG ÇATIŞMASINDA, ABD'NİN YPG'YE IŞİD'LE SAVAŞIRKENKİ DESTEĞİ SUNMASI İMKANSIZ'
Türkiye ile Suriyeli Kürtler arasındaki ilişkinin düzelmesi için, Türkiye ile taban tabana zıt çıkarları olmayan bazı Kürt grupların dengeleyici unsurları olarak bu işin içinde olması gerektiğini söyleyen Sağnıç, bu kanıya PKK tarafının da yakın zamanda varmasının muhtemel olduğunu söyledi. Türkiye ile gerginliğin Suriye'de çok daha uzun süre devam ettirilebilmesinin mümkün olmadığının altını çizen Sağnıç sözlerini şöyle sürdürdü: