EL MEHDİ GEÇEN AY ÖZÜR DİLEMİŞTİ
UCM, El Kaide bağlantılı Ensar El Din örgütünün 2012'de Timbuktu'da 9 anıt ve 1 camiye kasten saldırısını yönettiği belirtilen El Mehdi'nin, Timbuktu'daki kültürel mirasın tahrip edilmesi noktasında savaş suçu işlediğine hükmedip hükmetmeyeceği uzun zamandır merak ediliyordu. El Mehdi de geçen ay Mali halkında ülkede yaptıklarından ötürü özür dilemişti. El Mehdi'nin davası uluslararası hukukta önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.
Breaking: #ICC declares Al Mahdi guilty of attacking historic buildings in #Timbuktu and sentences him to nine years’ imprisonment @_CICC pic.twitter.com/rI517pzXZI
— AMICC (@USfortheICC) 27 Eylül 2016
El Mehdi, savaş suçu işlediği gerekçesiyle 22 Ağustos'ta UCM'de yargılanmaya başlanmış, savcı El Mehdi için 9 ila 11 yıl hapis cezası talebinde bulunmuştu. İlk celsede suçlu olduğunu kabul eden El Mehdi, "Gerçekten çok üzgün ve çok pişmanım. Yol açtığım tahribattan üzüntü duyuyorum" demişti. El Mehdi sözlerini, "Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlara tavsiyem, benim yaptıklarımın benzeri eylemlere girişmemeleridir, çünkü bunlar insanlığın yararına değil" diye sürdürmüştü.
YIKIMDAN SORUMLU İMAM
İddianamede El Mehdi'nin, yerel halkı tarihi mekanlarda dua etmekten caydıramayınca, savaşçıları ellerinde çekiç ve örslerle tarihi eserleri yıkmaya yollayan bir imam olduğu belirtilmiş ve bu yıkıma yol açtığı için savaş suçu işlediği kaydedilmişti. İslamcı militanların, kentteki kutsal binalar ve tarihten astronomiye birçok konuda önemli tarihi metinleri içeren el yazmalarını puta tapma olarak gördükleri için tahrip etmişlerdi.
#ICC Judges find Mr #AlMahdi guilty and sentence him to 9 years’ imprisonment #warcrime #Timbuktu #Mali pic.twitter.com/ztJULT7jfG
— Int'l Criminal Court (@IntlCrimCourt) 27 Eylül 2016
'ULUSLARARASI TOPLUMUN DİKKATİ ÇEKİLDİ'
UCM Sözcüsü Fadi el Abdullah, "Mali'deki tarihi yapılara zarar verdiği gerekçesiyle El Mehdi'yi hakim karşısına çıkararak mahkeme ilk kez Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki yapılara zarar veren bir ismi yargılıyor. Bu yapıların tahribatı konusunda uluslararası toplumun dikkatini çekmek çok önemli. Bu tür saldırılar ağır suçlardır ve cezasız kalmamalıdır" ifadesini kullanmıştı.
UNESCO, KARARDAN GURUR DUYUYOR
Mahkeme kararının, kültürel mirasın korunmasının insan hayatının da korunmasından ayrı tutulamayacak kadar önemli bir güvenlik sorunu olduğunu da ortaya koyduğunu vurgulayan Bokova, sistemli olarak kültürel mirasların yok edilmesinin, kültürel temizlik stratejisinde adeta savaş silahı haline dönüştüğünü belirtti.