Mali'deki El Kaide ile ilişkili İslamcı Ensar El Din örgütünden Ahmet el Faqi el Mehdi, yargılandığı Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne Timbuktu'daki kültür mirasını tahrip ettiği için pişman olduğunu, af dilediğini söyledi. 2012 yılında dünya kültür mirası sayılan tarihi eserleri tahrip eden isyancı güçlere komuta etmekle suçlanan El Mehdi'nin davası uluslararası hukukta önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor. Dava, kültür mirası tahribinin ilk kez savaş suçu sayılması ve El Mehdi'nin de Uluslararası Ceza Mahkemesi önünde yargılanan ilk İslamcı militan olması bakımından önem taşıyor.
YIKIMDAN SORUMLU İMAM
30 YIL HAPİSLE YARGILANIYOR
BBC Türkçe servisinin aktardığına göre, davada daha sonra olayların mağdurlarından 9 kişi ifade verecek. Sanık suçu kabul ettiği için davanın bu hafta sonuna kadar sonuçlanabileceği belirtiliyor. El Mehdi için istenen cezanın üst sınırı 30 yıl hapis. İlk celsede suçlu olduğunu kabul eden sanık El Mehdi, "Gerçekten çok üzgün ve çok pişmanım. Yol açtığım tahribattan üzüntü duyuyorum" dedi. Sanık El Mehdi sözlerini, "Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlara tavsiyem, benim yaptıklarımın benzeri eylemlere girişmemeleridir, çünkü bunlar insanlığın yararına değil" diye sürdürdü.
A Malian jihadist has pleaded guilty to ordering attacks on ancient shrines at Timbuktu https://t.co/K2Yp6SadiJ
— Sky News (@SkyNews) 22 Ağustos 2016
FİLMİ DE ÇEKİLDİ
#Timbuktu #Mali Risorti i templi, dopo le devastazioni del 2012 e 2013 @UNESCO su l'Espresso pic.twitter.com/73yC2Xbt1Q
— Vincenzo Giardina (@Giardina74) 10 Mart 2016
ÇOK ULUSLU MÜDAHALE İLE KURTARILMIŞTI
2012'deki yıkımdan bir süre sonra Fransız güçlerinin de katıldığı birçok uluslu müdahale ile Mali dışına sürülmüştü. Kent bu özellikleriyle 1988 yılında Unesco'nun dünya mirası listesine girmişti.