Kabulde gerçekleştirdiği konuşmada Acil Sosyal Güvenlik Ağı (ESSN) kapsamında başta Suriyeliler olmak üzere sığınmacılar için ‘Sosyal Uyum Yardımı Programı'nı başlattıklarını aktaran Kaya, Suriye'de çağın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığını, 600 bine yakın insanın hayatını kaybettiğini, 5 milyon insanın da başka ülkelere sığındığını söyledi.
Suriyeliler için Türkiye'nin yaptığı harcamanın 12.5 milyar doları aştığına, aynı zamanda özel sektör ve sivil toplum kuruluşları tarafından da yapılan harcamalar olduğuna işaret eden Kaya, bu konuda maliyet hesabının yapılmadığını, insana hizmetin maliyet hesabının olmayacağını dile getirdi.
Suriyeliler için hazırlanan çadır kentlerin sunulan hizmetler bakımından dünyada örnek gösterildiğinin altını çizen Kaya, "Suriyeli kardeşlerimiz için sosyal yardım ve sosyal hizmetin yanı sıra iş ve eğitim alanında da önemli adımlar attık. Bugün üç yüz bin Suriyeli çocuk, sağladığımız imkanlarla eğitimlerini sürdürmektedir. Serbest dolaşım ve barınma imkanlarının yanı sıra her Türk vatandaşı gibi çalışma hakkı verilmiştir. Son aşamada ise belirli kriterlere sahip Suriyeli misafirlerimizin vatandaşlık haklarından yararlanmalarını sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaya, AB ülkelerinin Türkiye'de misafir edilen sığınmacılar için ayırdığı bütçenin, hedef kitleye ulaştırılması amacıyla ortak çalışma kararı alındığını ve bu kapsamda başlatılan Sosyal Uyum Yardımı Programı çerçevesinde bakanlığın hak sahipliği belirleme çalışmalarını yürüttüğünü söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, yardım programının bakanlık ile birlikte Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Avrupa İnsani Yardım Fonu (ECHO), Dünya Gıda Programı (WFP), Türk Kızılayı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile iş birliği içinde geliştirildiğini bildirdi.
‘BAŞVURULAR 15 EKİM'DE BAŞLAYACAK'
Kaya, bu konuda bakanlığın yürüteceği çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:
"Bakanlık olarak rolümüz her il ve ilçede kurulu bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız aracılığıyla ülke genelinde başvuruların alınarak hak sahipliği tespitinin yapılmasını sağlamak ve süreci takip etmektir. Bakanlığımız bünyesinde bulunan Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi, güçlü bilişim altyapısı ile Sosyal Uyum Yardım Programının başvurudan ödeme aşamasına kadar tamamen elektronik ortamda, hızlı, şeffaf ve objektif şekilde yürütülmesinde merkezi pozisyonda olacaktır.
Bakanlığımız ile Dünya Gıda Programı arasında imzalanacak protokolün ardından, 15 Ekim'de başvuruların alınmaya başlanması planlanıyor. Kartların dağıtımı içinse 2017 yılının başı hedefleniyor. Yardımlar yaşlılar, engelliler, ihtiyaç sahibi olanlar öncelikli olmak üzere, çadır kentler dışında yaşayan mültecilere ulaştırılacak."
AB Komisyonu Üyesi Stilianidis ise AB'nin Türkiye'ye vermiş olduğu taahhütleri yerine getirmeye devam ettiğini, sığınmacılar için sağlanan imkanlara, söz konusu proje çerçevesinde katkı vermeyi sürdüreceklerini aktardı.
AB ve Türkiye'nin son derece güçlü bir ortaklığı olduğunu vurgulayan Stilianidis, şöyle devam etti:
"Şüphem yok, nevi şahsına münhasır bir projeye başlayacağız. Bu çok önemli bir mihenk taşını oluşturacak ve başarılı olacağımıza da kesinlikle inanıyorum. Avrupa Acil Sosyal Güvenlik Ağı hem boyutları hem de içeriği açısından şimdiye kadar örneğini görmediğimiz bir proje olacak. Bakanlığınızın biriktirdiği deneyimler, sosyal alanlardaki alt yapının kullanılmasıyla son derece başarılı bir çalışma gerçekleştireceğimize inancım sonsuz."
Stilianidis, proje ile sığınmacıların herhangi bir ayrım gözetmeksizin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için önemli bir fark yaratacaklarına inandığını söyledi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, AB üyesi Stilianidis'in konuşmasının ardından, "Umuyorum ki Avrupa Birliği taahhüt ettiği 3 artı 3 milyar dolar euro'nun yani 6 milyar euro'nun böyle gerçekten efektif projelerle, bir an önce bürokratik engellere takılmadan hızlı bir şekilde kadınlar, çocuklar, onların eğitim ve sağlık ihtiyaçları için hayata geçirilmesini sağlasın" çağrısında bulundu.
‘BU SÜRECİ DAHA HIZLANDIRMAYA ÇALIŞACAĞIZ'
Stilianidis ise Kaya'nın bu sözleri üzerine, şunları kaydetti: "Avrupa Birliği Türkiye'deki mültecilerle ilgili yapılan tüm düzenlemeler konusunda vermiş olduğu sözlerin arkasında ve bunları gerçekleştirmeye devam edecek. Bu yeni proje, belki de bugüne kadar gerçekleştirilmiş olan en büyük insani yardım projesi. Avrupa Birliğinin taahhütlerinin en önemli göstergesi olacak. Ancak şu konuda hemfikirim, geleneksel olarak karşılaştığımız engeller dahil olmak üzere bütün bürokratik engelleri ortadan kaldırıp, daha hızlı hareket etmenin zamanı geldi, geçiyor bile. Biz de bu süreçte elimizden geleni yapıp bu süreci daha hızlandırmaya çalışacağız. Avrupa Birliği bunun arkasında."