Habertürk'ten Muharrem Sarıkaya'nın haberine göre, milletvekili genel seçimi ile yerel seçimin birlikte yapılmasının zorunlu olduğu 2019 seçimleri için AK Parti'nin, Anayasa'ya 127. maddenin 1995'te eklenen iki seçimin bir arada yapılmasını zorunlu kılan hükmünü ortadan kaldırmak için muhalefete öneri götüreceği öne sürüldü.
İktidarın 2019'da iki seçimin bir arada olmasını istemediği iddia edilen haberde, AK Parti'nin muhalefete önerdiği farklı formüllerle sonuca ulaşmaya çalıştığı, ancak muhalefetin karşı çıkması ve geçmişte bu konuda alınmış Anayasa Mahkemesi kararlarının bulunması nedeniyle olası hale gelemediği öne sürüldü.
'YEREL SEÇİM TARİHİYLE OYNAMAK İMKANSIZ'
Yerel seçim tarihiyle oynamanın Anayasa Mahkemesi'nin geçmişte aldığı farklı iki kararından dolayı imkansız olduğunu ve milletvekili genel seçimini ileri bir tarihe ötelemek de eğer 'savaş veya doğal afet gibi' durumlar söz konusu değilse mümkün olmadığını belirten Sarıkaya, AK Parti'nin sorunu aşmak için üç partili komisyonun üzerinde uzlaştığı 7 maddelik anlaşma metnini görüşmek üzere bir araya gelecek üç parti liderinin zirvesinde de masaya getirme kararı aldığını iddia etti.
Bu hafta yapılacak zirveye sunulması beklenen düzenlemenin, Anayasa'nın Mahalli İdareler ile ilgili 127. maddesinin bir bendinde düzenleme içerdiği ve maddenin 1995'te eklenen bendinin "Ancak, milletvekili genel veya ara seçiminden önceki veya sonraki bir yıl içinde yapılması gereken mahalli idareler organlarına veya bu organların üyelerine ilişkin genel veya ara seçimler, milletvekili genel veya ara seçimleriyle birlikte yapılır" hükmünü taşıdığı ifade edildi.