Gülen hareketinin önemli bir istihdam ve küresel ticari faaliyet kaynağı olan bu okullar kamu parasıyla finanse ediliyor.
Türk hükümeti 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olduğunu iddia ettiği Gülen'in taraftarları üzerindeki baskıyı artırırken bir yandan da Gülen'in Türkiye'ye iadesinde ısrar ediyor.
HANGİ YILLLARDA KAÇ OKUL AÇILDI, KAÇ OKUL KAPANDI
ABD'de 2015 yılında Gülenciler sadece üç okul açabildi. Reuters'in ABD'deki 153 charter okulunun ve bu okulların sahibi olan şirketlerin kayıtlarında yaptığı incelemeye göre 2010 yılında bu sayı 23 ile zirveyi görmüştü.
Bu sayı, son altı yılda ABD'deki tüm charter okullarında görülen istikrarlı büyümeyle zıt yönde. Charter okulları vergi mükelleflerinin ödediği vergilerle besleniyor ancak geleneksel devlet okullarında geçerli olan bazı kurallara uymak zorunda tutulmuyor.
Reuters'ın edindiği bilgiye göre 2010 yılından bu yana 15 okul ya kapanmış ya da Gülen'le ilgisi olmayan sahiplere devredilmiş.
'DAHA DİKKATLİ DAVRANIYORLAR'
Illinois eyaletinde kurulu Niagara Vakfı'nın yönetici vekili Hakan Berberoğlu şöyle diyor: "Bu soruşturmalar ve medya tarafından izlenmemizden bu yana okullar mali işlemlerinde, aldıkları sözleşmeli çalışanlar konusunda eskisine göre belki beş kat daha dikkatli davranıyorlar." Berberoğlu'na göre Niagara Vakfı, onursal başkanı olan Fethullah Gülen'in desteklediği dinler arası diyalogun geliştirilmesini amaçlıyor.
Reuters'a yaptığı açıklamada, "Okullar genişleme konusunda çok dikkatli davranıyorlar" diyen Berberoğlu, okulların Gülen'le resmi bir bağı bulunmadığını ve hiç kimsenin denetiminde olmadığını söyledi.
Bir diğer gelişme de, Gülen okullarının Türkiye'den ve diğer ülkelerden getirdikleri konuk personel için istedikleri vize sayısının 2010'da 1.000'den fazlayken geçen yıl 360'a inmiş olması. Gülen hareketinden ayrılmış veya halen içinde bulunan kişiler bu düşüşün nedeninin, Gülen okulları hakkında açılabilecek yeni soruşturmaların, Gülen'in ABD'deki okulları ve diğer faaliyetlerine gölge düşürmekten kaçınmak olduğunu söylüyorlar.
Darbe girişiminden beri Türk hükümetinin avukatları yerel, ABD'li yetkililerinin yeni soruşturmalar açarak Gülen'le bağlantılı okullar ve diğer faaliyetlerini incelemeleri için yoğun bir çaba gösteriyorlar.
Gülen'in, hareketin ABD'de zora düştüğü yolundaki iddialar hakkında görüşleri sorulan sözcüsü Alp Aslandoğan ise, "Bu konuda bir kaygımız yok "dedi.
Türkiye'deki Gülen yanlılarının pek çoğu artık ABD'deki dostlarından maddi yardım ve sığınacak yer konusunda destek bekliyorlar.
FAALİYET ALANLARI
Tarafsız uzmanlara göre ABD, Gülen'in 'Hizmet' adı verilen faaliyetlerinde Almanya hariç, Türkiye dışındaki en önemli faaliyet alanı olmuş durumda.
GÜLEN HAREKETİNİN SPONSOR OLDUĞU GEZİLERLE İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTI
Gülen hareketiyle bağlantılı gruplardan bazı kişiler, okulların yönetiminde etkin olmanın yanı sıra son sekiz yılda Türkiye ve komşu ülkelere ABD Kongresi'nin üyeleri tarafından yapılan yüzlerce gezinin de sponsoru olmuşlar. Kongre kayıtlarından alınan bilgiye göre 2015 yılında ABD Adalet Bakanlığı bu gezilerin finansmanında yolsuzluklar olabileceği gerekçesiyle bu konuda bazı cezai soruşturmalar başlattı ve bu geziler askıya alındı.
Gülen hareketiyle bağlantılı okulların son 20 yılda ABD'de derin kökler saldığı ve bu okulların yöneticilerinin, kamu finansmanın kullanılmasına ilişkin işlemleri çok ustaca yönettikleri bildiriliyor. Türkiye'yi temsil eden hukukçular, okulların yılda 500 milyon dolarlık gelir yarattığını ve bu paranın Gülen hareketi tarafından Türk devletine karşı yıkıcı faaliyetleri desteklemek için Türkiye'ye aktarıldığını söylüyorlar. Ancak avukatlar bunun nasıl gerçekleştirildiğini gösterecek somut bilgi vermiyorlar.
Teksas eyaleti eğitim kurulu, temmuz ayında yaptığı açıklamada Türk avukatların, merkezi Houston'da olan Harmony Okulları adlı şirketin yönettiği 48 charter okulu hakkındaki şikayetlerini incelemeye aldıklarını duyurmuştu.