Stilianidis ile bölgedeki krizler ve bu çerçevede AB ajandasının ele alınacağını dile getiren Çelik, insani yardım ve kriz yönetiminin Türkiye’nin çok önemli bir ilgi alanını oluşturduğunu kaydetti. Bugünkü Bakanlar Kurulu’nda da bu konuların ele alındığını söyleyen Çelik, 2011 yılında Suriye’de başlayan krizle sığınmacı krizinin de küresel kriz olarak dünyanın önüne geldiğini ifade etti.
Çelik, Türkiye’nin 3 milyon kişiye ev sahipliği yaptığını ve devletle sivil toplum kuruluşlarının bu kişilere 25 milyar doların üzerinde harcama gerçekleştirdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Maalesef uluslararası toplumun Türkiye’nin bu çabalarına desteği son derece yetersiz ve küçük bir düzeyde kalmıştır. AB’nin 3+3 milyar şeklindeki desteğini memnuniyetle karşılıyoruz fakat bu desteğin Türkiye’ye aktarılması ile ilgili mekanizmalara eleştirimiz var."
Stilianidis’in ziyareti sırasında, mali kolaylık kapsamında Acil Sosyal Güvenlik Ağı (ESSN) projesi çerçevesinde bir sözleşmenin imzalandığını belirten Çelik, bu projenin 348 milyon euro’luk insani yardımı içerdiğini söyledi.
Söz konusu anlaşmanın imzalanmasından memnuniyet duyduklarını aktaran Çelik, "Fakat acil ihtiyaçların dikkate alınarak bir an evvel sahada uygulamaya geçilmesini fevkalede önemli buluyoruz. Bu yardımları Türkiye için istemiyoruz. Bizim Türkiye olarak bu yardımlara ihtiyacımız yok. Biz bu yardımı bu mazlum insanların sağlık, eğitim hizmetlerinin daha kaliteli yapılabilmesi için takip ediyoruz" dedi.
Stilianidis ise konuşmasına 15 Temmuz’daki darbe girişimi karşısında Türkiye ile Türk demokrasisinin yanında olduğunu belirterek başladı. Stilianidis, "Bir kez daha tekrar edersek Avrupa Birliği Türkiye’deki demokratik kurumların yanındadır" diye konuştu.
AB’nin desteklediği en büyük insani yardım projesi olan ESSN’yi başlatmak için Türkiye’de bulunduğunu anımsatan Stilianidis, bu projenin, AB’nin Türkiye’nin karşı karşıya olduğu sığınmacı krizi karşısında destek vermeye hazır olduğunun bir göstergesini oluşturduğunu söyledi.
Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için mali program sunan bu projeyle yaklaşık 1 milyon sığınmacıya gelir kaynağı sağlanacağını dile getiren Stilianidis, AB’nin bu projeye 348 milyon euro kaynak sağladığını belirtti.
AB ve Türkiye’nin sığınmacıların gereksinimlerini sağlamak için attığı adımlara dikkati çeken Stilianidis, "Suriyeli sığınmacılara verilen mali kolaylık için 652 milyon euro sözleşmeye bağlandı. Bu miktar içinden 467 milyonun ödemesi yapıldı" dedi.
Stilianidis, Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan Türk halkının çabalarını taktirle karşıladığını vurguladı.
‘ESSN, AVRUPA’NIN EN BÜYÜK YARDIM PROJESİ’
Stilianidis daha sonra da Kızılay Ankara Toplum Merkezi'ni ziyaret etti ve Kızılay, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yürüttükleri Acil Sosyal Güvenlik Ağı hakkında açıklamalarda bulundu.
Turkiye'deki 1M mültecinin e-kartlarla aylık alacağı ESSN, sosyal yardımlar açısından bir ilk niteliğinde pic.twitter.com/pLSKDvos9a
— EU Delegation Turkey (@EUDelegationTur) September 26, 2016
Stylianides, Kızılay'ın Suriye ve diğer milletlerden sığınmacılara önemli hizmetlerde bulunduğunu kaydederek, kuruluşa ‘yorulmak bilmez çabaları’ dolayısıyla teşekkür etti.
Avrupa'nın Türk yetkililere güçlü ve sağlam desteğini göstermek için bu ziyareti gerçekleştirdiğini belirten Stylianides, Türkiye ile hayata geçirdikleri ESSN projesini ‘AB'nin en büyük insani yardım projesi’ olarak nitelendirdi.
ESSN NEDİR?
Bütçesi 348 milyon avroyu bulan ESSN kapsamında, AB Türkiye'de kamp dışında yaşayan 1 milyon Suriyeli sığınmacıya temel ihtiyaçlarını karşılamaları için 100 lira yüklü nakit para kartı dağıtacak. Program bitimine kadar karta her ay para yüklenecek. Programda öncelik en dezavantajlı sığınmacılara verilecek. Bu noktada sığınmacılar Türk makamlarına başvuru yapacak, değerlendirmenin ardından kartın kimlere verileceği tespit edilecek.