Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonuyla IŞİD’in Türkiye-Suriye sınırında kontrol ettiği bölgeden güneye doğru itilmesiyle birlikte IŞİD’in Suriye’de en güçlü konumda olduğu kent olan Rakka’ya operasyon düzenlenebileceği bir süredir konuşuluyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 7 Eylül’de Çin’deki G-20 Zirvesi’nde görüştüğü ABD Başkanı Barack Obama’nın Rakka konusunda Türkiye ile beraber operasyon düzenlemek istediklerini söylediğini açıklamış, "Bizim açımızdan bir sıkıntı olmayacağını belirttik. ‘Askerlerimiz bir araya gelsinler, ne gerekiyorsa bu yapılır’ dedik” ifadesini kullanmıştı.
TÜRKİYE: YPG'NİN OLDUĞU BİR OPERASYANDA YER ALMAYACAĞIZ
Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi de dünkü köşe yazısında, "ABD, ‘Rakka operasyonunu PYD’siz nasıl yapabiliriz bunu oturup konuşalım’ diyor. Bu YPG’den vazgeçtikleri anlamına gelmiyor. Ama önemli bir tavır değişikliği” şeklinde bir kulis bilgisi paylaştı.
'ABD TÜRKİYE’Yİ PYD İLE ORTAK OPERASYONA YÖNLENDİRMEYE ÇALIŞIYOR'
Erkmen, "Türkiye açıkça terör örgütü olarak tanıdığı bir grupla birlikte sınır ötesinde silahlı bir müdahaleye gidemez. Kimse bu konuda hayal görmesin. Amerikalılar uzun süredir Türkiye’yi buna yönlendirmeye çalışıyorlar ama bu, olacak iş değil. Dünyanın hiçbir yerinde kimse bunu yapmaz zaten. Türkiye sürekli ‘PKK eşittir PYD’ diyor ve bunun olduğu bir operasyonda bulunmam diyor” diye konuştu.
'TÜRKİYE İLE ABD ARASINDA TAM BİR UYUŞMA YOK'
'RUSYA VE SURİYE’NİN DESTEĞİNİ ALMAYAN OPERASYONUN BAŞARI ŞANSI OLMAZ'
“Eğer öyle bir ihtimali öngörselerdi, Amerikalılar zaten Türkiye’ye bu şekilde yaklaşmazlardı. Eğer gerçekten Türkiyesiz veya sadece YPG ile bu işi başarabileceklerine inansalardı Türkiye’ye ‘bizimle olun’ demezlerdi. Bence bu iş o kadar da kolay değil. Irak şartlarını düşününüz; Irak’ta Irak ordusu, Şii milisler, Peşmerge, pek çok unsur kullanılarak bir güç yaratılmaya çalışılıyor. Rakka’da sadece YPG ile oraya ilerlemek çok mantıklı görünmüyor. Eğer IŞİD Rakka’dan çıkartılacaksa bence burada Rusya’nın ve Suriye merkezi hükümetinin desteğini almayan bir operasyonun bir şansı olmadığını düşünüyorum. Onu da söyleyeyim."
'RAKKA OPERASYONUNA DAİR KONUŞULANLAR PAZARLIKLARIN PARÇASI'
Erkmen, Rakka’ya kısa vadede operasyon düzenlenmesinin gerçekçi görünmediğini de belirtirken, "Ben Rakka operasyonunun şu aşamada gerçekten bir beyin cimnastiği ya da uzun vadeli pazarlıkların bir parçası olduğunu düşünüyorum. Yoksa sahada böyle bir şey görülmüyor. Sahada Rakka operasyonunun kısa bir süre sonra başlayacağını gösteren hangi olgu var; ben böyle bir şey görmüyorum. Birtakım işbirliklerinden ve pazarlıklardan bahsediliyor şu anda; somut bir şey yok açıkçası” dedi.
'FIRAT KALKANI OPERASYONU KISA SÜREDE BİTMEYECEK'
"Ben baştan itibaren şunu söyledim; bu operasyon sandığınızdan daha uzun sürecek. Sonuçta karşınızda yıllardır pek çok devlete ya da devlet dışı aktöre karşı gayrınizami harbin bütün inceliklerini öğrenmiş ve çatışma potansiyeline sahip bir aktör var. IŞİD’den hiçbirimiz hoşlanmıyoruz, onun bir terör örgütü olduğunu biliyoruz ama yıllardır ABD’ye, Rusya’ya, Irak merkezi hükümetine, Suriye hükümetine ya da diğer silahlı gruplara karşı gerilla savaşını gayet iyi uygulayabilmiş ve bu konuda tecrübesi olan bir yapıdan söz ediyoruz. Dolayısıyla bunun öyle bir hafta-on günde bitecek bir şey olmadığı en baştan belliydi. Zaten sahadaki tertiplenmeye baktığımızda TSK’nın bu işi çok kısa süre içerisinde hemen bitireceğiz şeklinde bir yaklaşımdan ziyade güvenliğin ön plana alındığı bir yaklaşıma sahip olduğunu görüyoruz. Belki çok kısa sürede bitecek ortamı oluşturuldu ama açıkçası sahadaki gelişmeler öyle çok kısa sürede bitmeyeceğini baştan gösteriyordu.”
'TÜRKİYE’NİN DESTEĞİ OLMASA ÖSO ELİNDEKİ TOPRAKLARI KAYBEDER'
'EL BAB’A DOĞRU YAKLAŞILDIKÇA İŞ DAHA DA SERTLEŞECEK'
Fırat Kalkanı operasyonunun uzun sürmesinin başından beri beklendiğini ifade eden Erkmen, şöyle devam etti:
Erkmen, “Rakka operasyonu Türkiye’yi bataklığa sürükler” yorumlarıyla ilgili olarak ise “Şu anda Türkiye için stratejik öncelik Rakka mıdır, bunun iyi tanımlanması gerekiyor. Bence değil. Ben, Türkiye’nin ulusal güvenliğini önceliğe aldığım zaman Rakka’nın, Türkiye’nin birinci derecede bir ulusal güvenlik sorunu olduğunu düşünmüyorum. Bu nedenle de bu işin o kadar ileri götürülmesi şu aşamada bana çok mantıklı gelmiyor” diye konuştu.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.