Fırat Kalkanı operasyonunda istediğini elde edemeyen Türkiye, tüm masraflarını karşıladığı ve lojistik destek sağladığı ÖSO’nun IŞİD ile mücadelede başarısız olduğu kanaatine vardı. Azez-Cerablus arasındaki 98 kilometrelik sınır hattının IŞİD'den temizlenmesinden sonra başlayan operasyonun üçüncü aşamasında IŞİD’in direnişiyle karşılaşan ÖSO’nun önemli bir kazanım elde edemediği de belirtildi.
Türkiye, Fırat Kalkanı operasyonunun başarılı olması ve IŞİD yenilgiye uğratılması için Suriye’deki silahlı gruplardan Ahrar’uş Şam’ı, harekata dahil etmek için görüşmelere başlamıştı. Günlerdir devam eden görüşmelerin sonucunda Ahrar’uş Şam operasyona katılmayı kabul etti.
Örgüt tarafından yapılan açıklamada, “Hareketimizin şeri meclis üyeleri, Türkiye ile birlikte IŞİD’e karşı operasyona katılmanın ve TSK’dan yardım almanın caiz olduğu fetvasını verdi” ifadeleri yer aldı.
Öte yandan ‘IŞİD ile mücadele etmek ve El Bab’ı YPG’nin almaması’ için operasyona katılma kararı alan Ahrar’uş Şam, operasyon kapsamında ABD askeri ile değil Türk askeri ile çalışmak istediğini yetkililere iletti.
El Kaide’ye bağlı bir grup tarafından 21 Aralık 2012’te 11 tugayın birleşmesiyle kurulan Ahrar’uş Şam’ın Türkiye’ye yakın ilişkiler içinde olduğu biliniyor. Örgüt ayrıca, El Kaide’den ayrılarak Fetih El Şam Cephesi adını alan El Nusra ile de yakın ilişkilere sahip.
Ahrar’uş Şam, başkent Şam’ın yanı sıra Halep, İdlib ve Humus’ta Suriye ordusuna karşı savaşıyor.