Doğuya doğru genişleyen NATO’nun Rusya sınırlarına dayandığını belirten Scholz, ABD’nin Batı Avrupa’daki birçok ülkeyi askeri operasyonları için kullanığını ifade etti. Scholz, Sputnik’in sorularına şu yanıtları verdi.
ABD, II. Dünya Savaşı sonrası askeri açıdan Avrupa’daki ‘ikinci kıyısının’ savunmasını sağladı, aynı kıtadaki düşmanı olan SSCB’ye karşı onu korudu. Bu, NATO’nun temel fikriydi. Aynısı sonra Soğuk Savaş’ın yaşandığı 40 yıl boyunca yaşandı.
Peki ya bugün, Soğuk Savaş bittikten 25 yıl sonra?
Büyük Paris Şartı’nın imzalandığı 1990’ı takip eden yıllarda, başka bir strateji yüzünden, ‘ikili’ Avrasya kıtasında ortak güvenlik alanını kurma planlarından vazgeçildi. Bunun sonucunda NATO doğuya genişledi ve Rusya sınırlarına dayandı. Romanya, Bulgaristan ve Polonya’da şimdi ABD hava savunma sistemleri konuşlandırıldı.
Bazı taburların Baltık ülkelerine de yerleştirilmesi bence ilk adım. Bu aynı zamanda, ABD askerlerinin neden halen Almanya’da bulunduğunu da açıklıyor. Çünkü buradan doğu ve güneydoğu yönünde kapsamlı operasyonlar gerçekleştirmek mümkün. Irak savaşı sırasında, 2003’te Almanya’daki ABD hava üslerinden Irak’a hava saldırıları düzenlendi.
Evet, Ramstein’de, uydulardan insansız hava araçlarının bulunduğu yere sinyal gönderen dağıtım istasyonu bulunuyor. Operatör ABD’de oturuyor, sinyal uyduya gidiyor, uydu da bu sinyali Ramstein’e iletiyor, buradan da İHA’lara.
İHA’ların örneğin Afganistan’da insanları öldürmek için Almanya’dan havalanması uluslararası hukuka aykırı değil mi? Federal hükümet hiçbir şey yapamıyor mu?
Yapabilir. Bu, açık bir uluslararası hukuk ihlali, çünkü ABD’nin savaş halinde olmadığı ülkelerde gerçekleşiyor. Bu katliamlar da hukuk çerçevesi dışında gerçekleşiyor. Böyle bir şeye izin veren ülke ise hukuk alanında, bu eylemi gerçekleştiren ülke gibi hareket etmeli. Ancak federal hükümet gözünü kapadı ve şu ana kadar bu sürece müdahale etmedi.