Bu akademisyenler arasında ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız' başlıklı bildiriyi imzaladıkları için ‘cadı avı'na maruz kalan ya da muhalif kimliğiyle bilinen akademisyenlerin de olması, üniversite yönetimlerinin ‘darbe fırsatçılığı' yaptığı eleştirilerine neden olmuştu.
‘BİNLERCE İNSAN MAĞDUR OLDU'
Evrensel'den Hasret Gültekin Kozan'a konuşan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Etiler, Anayasa Mahkemesi'nin, ‘OHAL dönemlerindeki KHK'ların OHAL gerekçesiyle çıkarılmasına' ilişkin görüşünün olduğunu ifade etti.
"Bu tip şeyler Anayasa Mahkemesi tarafından bozulabiliyor" diyen Prof. Dr. Etiler, AİHM'e de gidebileceklerini ancak binlerce insanın mağdur olduğu durumlarda önemli olanın, toplumsal muhalefetin güçlendirilmesi gereği olduğunu söyledi.
‘Darbe fırsatçılığı' olarak tanımladığı, akademisyenlere yönelik KHK ile 44 imzacı akademisyenin işten atıldığına dikkati çeken Etiler, şunlar kaydetti: "Bu ülkede yıllardır darbeye karşı durmuş kişiler olarak bizi darbecilerle bir göstermeleri, isimlerimizi anmaları rahatsızlık verici. Sıradan bir insan televizyonları açıp baktığında ‘FETÖ'cülerin üniversitelerden atıldığını düşünüyor. Bizim soruşturmalarımız tamamlanmış değil örneğin."
‘İHRAÇ EDİLDİĞİMİZE İLİŞKİN TEBLİGAT YAPMADILAR'
İşten atıldığını Resmi Gazete'de gören arkadaşlarının kendisine 02.00'de attığı mesajla öğrendiğini aktaran Etiler, "Bu KHK'ler Resmi Gazete'de yayımlandığı zaman tebligat niteliği taşıdığı için hiçbirimize bir tebligatta bulunulmadı, böylece öğrenmiş olduk" dedi.
‘DEVLET BİZE PARA VERİYOR DİYE AKADEMİSYEN DEĞİLİZ BİZ'
Devletle birlikte üniversitelerin de bir değişime uğratıldığını, kendilerinin muhalif görüşlerinin ‘fi tarihi'nden bu yana bilindiğini ifade eden Prof. Dr. Etiler, "Akademik çalışmalarımızı başka kanallardan sürdüreceğiz. Bir arkadaşımızın da dediği gibi, devlet bize para veriyor diye akademisyen değiliz biz. Olanaklarımız daha kısıtlı olacak belki ama toplumun sorunlarını akademik çalışmalarla ortaya koyacağız" diye konuştu.