Almanya Federal Cumhuriyeti Meclisi'nin 1915 yılındaki Ermeni tehcirini "soykırım" olarak nitelendiren kararı onayladığı haziran ayından bu yana Alman parlamenterlerin İncirlik'teki Alman askerlerini ziyaret etmesine izin verilmiyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Çin'deki G20 Zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı ikili görüşmenin ardından "önümüzdeki günlerde ziyaret izniyle ilgili olumlu haberler beklediğini" söylemişti.
Treffen in Straßburg: Europa kämpft für eine normale Beziehung zur Türkei https://t.co/UvtWzyXYxQ pic.twitter.com/azLYrZeFD6
— DIE WELT (@welt) 7 Eylül 2016
BERLİN'İN 'SOYKIRIM' AÇIKLAMASI HAVAYI YUMUŞATTI
Alman hükümetinin soykırım kararının hukuki açıdan "bağlayıcı olmadığını" vurgulamasının gerginliğin azalmasında rol oynadığı tahmin ediliyor. Almanya Dışişleri bakanı Frank-Walter Steinmeier de ziyaret yasağının kalkacağı umudunda olduğunu söylemişti. Merkel ve Steinmeier Meclis Genel Kurulu'ndaki oylamaya katılmamıştı.
4-6 EKİM ARASI İLK ZİYARET
Almanya, İncirlik'e 200'ün üzerinde asker, Tornado tipi 6 keşif ve bir de yakıt ikmal uçağı göndermişti. Hafta başında Savunma Bakanlığı Almanya'nın İncirlik üssüne 58 milyon Euro'luk yatırım yapacağını duyurmuştu. Türkiye, Federal Meclis'in Ermeni soykırımı kararının ardından Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü'nü ziyaret etmesine izin vermiyordu.