Beslan’ın onursal vatandaşı ve ‘Çocukları Kurtarmamıza Yardım Edin’ (Aiutateci a salvare i bambini) derneğinin başkanı Ennio Bordato, Sputnik’e yaptığı açıklamada, trajedinin ardından yaptıkları çalışmaları anlattı ve Batılı medyanın ilgili yaklaşımını değerlendirdi.
. @dianamarkosian explores the legacy of the Beslan School No.1 siege, which took place 12 years ago today https://t.co/x4YlHcFwJ7
— Magnum Photos (@MagnumPhotos) September 1, 2016
‘Çocukları Kurtarmamıza Yardım Edin’ derneği, trajediden hemen sonra çalışmaya başladı ve halen Beslan’la iletişimi koruyorsunuz. Derneğin çalışmalarını anlatır mısınız?
Moskova’ya 4 Eylül 2004’te gelerek hastanede yatan bir çocuğun annesinin yardımıyla hemen Beslan’dakilerle temasa geçtik. Trento özerk bölgesi yönetiminin yardımıyla ilk projemizi başlattık. Beslan’dan İtalya’ya 33 çocuk ve 30 yetişkin getirdik.
#ПомнимБеслан
— Candan Badem (@CandanBadem) September 1, 2016
Beslan'da gövdelerini çocuklara siper eden 22 öğretmen de ölmüştü. Anıyoruz. https://t.co/0WJHCm6881
Sonra daha karmaşık bir faaliyet başladı. Beslan’da, 2005’ten 2010’a kadar Padova Üniversitesi psikologlarından oluşan bir ekip çalıştı. Psikolojik destek projesi sonunda, travma sonrası stres bozukluğunun üstesinden gelmek için öneriler içeren bin DVD disk dağıtıldı. Şimdi de bu çalışmamızı unutmuyoruz, Beslan Belediyesi ve özellikle Trento’da tedavi ettiğimiz insanlarla sürekli temas halindeyiz.
‘ÜLKEDEKİ BARIŞÇIL BİRLİKTELİĞİ BOZMA ÇABASIYDI’
Ölenlerin yanında hayatta kalanlara saygıdan bu olayı unutmamamız gerekir. Bu tür olaylar sonucu meydana gelen ruhsal travmalar sonsuza kadar olmasa bile uzun süre devam eder.
Bu korkunç olayın taşıdığı önemi kavramak için ona daha geniş açıdan bakmamız gerekir. Beslan’da yaşananlar, şimdi IŞİD olarak adlandırılan şeye yönelik ilk adım oldu. Söz konusu Müslümanları, Hıristiyanlara karşı savaşmaya ve Rusya’yı baş düşman olarak görmeye zorlama çabasıdır. Beslan saldırısı ülkedeki barışçıl birlikteliği bozma çabasıydı. Kafkasya tarihsel, etnik ve dini açıdan her zaman çok sorunlu bir bölgeydi.
It's been 12 years since #Chechen extremists held 1,200 ppl hostage, most of them children in #Beslan, killing 330 pic.twitter.com/GkfCyxYZ3n
— Anna Ahronheim (@AAhronheim) September 1, 2016
‘TARİH, BUGÜNÜ ANLAMAMIZA YARDIMCI OLUR’
Beslan’da yaşananlar şimdi hiç olmadığı kadar önemli, çünkü cihatçılar Suriye’de, Avrupa’da saldırıları sürdürüyor. Beslan olaylarından ders çıkarıldı mı?
Halen 31 Ağustos 2004 olduğu hissi var. Batı’da Beslan olayı uzun zamandır hiç konuşulmuyor. Oysa bu trajedide, 186’sı çocuk 334 kişi hayatını kaybetmişti. Bunu unutmamalıyız, çünkü tarih, bugünün bazı siyasi olayları anlamamıza yardımcı olabilir.
‘A VE B KATEGORİSİ KURBANLAR VAR’
Başta Fransa olmak üzere Avrupa’daki saldırıların ardından toplumda ve basında dayanışma gözlemlendi. Oysa Batı, Beslan trajedisine tamamen farklı tepki göstermişti. Bazen teröristlere ‘isyancı’ denerek eylemleri haklı gösterme çabası oldu. Neden bu kadar farklı yaklaşım sergileniyor?
Çünkü hedef Rusya’ydı. Bugün Suriye’de ‘ılımlı teröristler’ olduğu iddia edildiği gibi, 12 yıl önce de okulda çocukları öldürenler suçsuz gösterilmeye çalışıldı.
Halen A ve B kategorisi kurbanlar var. Batı’da basın, uluslararası yönetime baş eğmeye devam ediyor ve Rusya’nın verdiği kurbanların önemli olmadığını söylemeye devam ediyoruz, çünkü önemli olan bizim kurbanlarımız. Bu bizim en büyük hatamız ve bu hatanın bedelini gelecekte de ödemeye devam edeceğiz.