Sputnik'in sorularını yanıtlayan dış politika uzmanı Yuriy Byalıy, Ankara'nın Suriye politikasındaki kararlı değişimde Batı ile ilişkilerin bozulmasının etkili olduğunu belirtti. Byalıy, AB'den istediğini alamayan ve ABD'nin de kendisiyle oynadığını düşünen Türkiye'nin Suriye'de yeni bir politika izlemeye başladığını kaydetti.
'BATI'NIN KÜRT GRUPLARA YAKLAŞIMI HAYAL KIRIKLIĞINA YOL AÇTI'
"Yeni politika henüz tam olarak net değil ancak söz konusu politikaya göre, IŞİD ve El Nusra Cephesi, İngiltere ile ABD destekli, Türkiye karşıtı örgütler olarak görülüyor" ifadelerini kullanan Rus uzman, ABD ve Avrupalı partnerlerinin Kürt gruplara yaklaşımının da Ankara'yı hayal kırıklığına uğratan bir diğer faktör olduğunun altını çizdi.
Bölgede uzun zamandır liderlik mücadelesi verildiğini anımsatan Byalıy, Türkiye'nin bu doğrultuda büyük bir adım attığını da vurguladı.
'RUSYA FAKTÖRÜ DE DENKLEMDE ÖNEMLİ YERE SAHİP'
Sputnik'e konuşan bir diğer Rus uzman Aleksandr Tsıganok da Türkiye'nin bölgenin lideri olmayı hedeflediğinin çok açık şekilde görüldüğünü söyledi. Öte yandan, yaşanan son gelişmeleri Türk-Rus ilişkilerindeki normalleşmenin sonucu olarak nitelendiren Tsıganok, şunları söyledi:
”Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirdiği zirvenin ardından Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ politikasında pozitif değişimler görüldü. Burada Ankara'nın nüfuzu söz konusu. Aynı şekilde Türkiye'nin Suriye'deki aktifliği de Putin ve Erdoğan'ın yeniden yakınlaşmasıyla ilişkili.”